MENIU

Bogdan Aurescu, despre ameninţarea din Răsărit:"E evident că această criză a fost începută de Rusia"

Bogdan Aurescu

România nu este o ţintă a Rusiei, pentru că este membră NATO şi un atac la adresa ţării noastre înseamnă un atac la adresa NATO. Declaraţia îi aparţine ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, şi a fost făcută la emisiunea Ambasador România, de la Realitatea TV.

În contextul în care în jurul frontierelor estice şi sudice ale Europei există un lanţ de instabilitate, România trebuie să gestioneze situaţia împreună cu partenerii de alianţă, este de părere ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

"Suntem în interiorul limitelor spaţiului de democraţie, spaţiului de libertate, spaţiului de prosperitate al comunităţii europene şi respectiv euroatlantice. Pentru noi regiunea balcanică reprezintă curtea din spate pe care iarăşi trebuie s-o gestionăm împreună cu partenerii noştri din UE şi NATO cu foarte multă atenţie".

"Este evident că această criză a fost începută de Rusia. Asta nu înseamnă că România nu-şi doreşte în mod principial o relaţie corectă şi normală cu Federaţia Rusă, este evident că pentru a reveni la o situaţie de normalitate este nevoie ca ceva să se schimbe în comportamentul Federaţiei ruse faţă de comunitatea internaţională eu sunt convins că România nu este o ţintă a unor eventuale lovituri preventive ale federatiei ruse pentru că asta ar însemna un atac împotriva unui aliat NATO".

"Există pericolul în zona aceasta a Transnistriei de izbucnire a unui conflict din punct de vedere din analizele pe care le-aţi făcut la nivelul ministerului?"

"Nu cred că se pune problema unui conflict în orice caz de tipul celui din estul Ucrainei sau aşa cum a existat la începutul anilor 90 constatăm că există însă o serie de efecte ale situaţiei din Ucraina care se produc", a răspuns Aurescu.  

Aurescu a explicat şi ce aşteptări are de la ambasadori: "Nu am decât aşteptări de excelenţă pentru că sunt personalităţi excepţionale: George Maior are o amplitudine strategică deosebită. Domnul Hurezeanu este un excepţional cunoscător al spaţiului german este o personalitate nu doar în România dar şi în Germania".