MENIU

Bătaia de joc de la pensii - cum au crescut pensiile de lux fără oprire, cine încasează 50.000 de lei pe lună. DOCUMENT

Pensiile speciale, eterna problemă. Foto/Profimedia

Pensiile de lux par să fie de neoprit, chiar dacă acestea reprezintă tema preferată a politicienilor, care, la nivel delcarativ, luptă împotriva lor. În practică, în continuare există oameni care primesc 50.000 de lei pe lună pensie, bani proveniți de la buget, care nu au nicio legătură cu criteriul contributivității .

Analistul Ilie Șerbanescu a declarat că pensiile speciale reprezintă o nedreptate socială, dar că, de-a lungul celor peste 30 de ani de capitalism, acestea au fost introduse și susținute mereu de politicieni, indiferent de partidul din care au făcut parte. „Este clar că avem de-a face cu o nedreptate, dar a fost stabilită de către politicieni în diferite perioade ale istoriei post-decembriste, dar trebuie să fie clar că acestea sunt plătite de la bugetul de stat. Nu e incorect, dar e treaba statului, nu a sistemului de pensii, să rezolve problema. Nu se poate rezolva această situație printr-o nouă lege a pensiilor. Acestea sunt plătite de la bugetul de stat și reprezintă obiectul unei alte legi. Nu sunt din sistemul de pensii aceste sume speciale”, a declarat analistul economic Ilie Șerbănescu în emisiunea „Newsroom” de la Realitatea PLUS.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, spune că nimeni nu-și asumă eliminarea pensiilor speciale, cu atât mai puțin politicienii, în special parlamentarii. Asta pentru că mulți dintre ei au dat statul în judecată pentru a-și primi banii înapoi.

„Noi cei de la USR ne-am asumat, și chiar eu am renunțat la zile de mandat, ca să nu primesc această pensie. Însă, majoritatea PSD/PNL/UDMR nu vrea să renunțe la această lege. Nimeni nu vrea să se atingă de pensiile speciale. De 2 ani de zile ne zbatem să oprim la intrarea în sistemul de pensii a altor speciali cum sunt primarii și președinții de consilii județene. Încrederea în politicieni este atat de jos și pentru că foști parlamentari au acționat în instanță să le primească, fără niciun fel de jenă, deși își rupeau cămașa de pe ei de grija poporului”, a declarat în emisiunea „Newsroom” Emanuel Ungureanu.