MENIU

Băsescu: În sufletul meu, mi-aș dori mult unirea României cu Republica Moldova

Băsescu: În sufletul meu, mi-aș dori mult unirea României cu Republica Moldova

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în sufletul său și-ar dori mult unirea României cu Republica Moldova, dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă românii din cele două țări vor vrea.

"Eu sunt mai puțin interesat de ce cred unii și alții în Occident. Eu am spus-o cinstit și, de regulă, oamenii cinstiți trebuie luați așa cum sunt. În sufletul meu, mi-aș dori mult unirea României cu Republica Moldova pentru că eu nu renunț la teoria că suntem un popor în două state independente. Dar, acest lucru nu se face nici cu forța, nici cu amăgiri, acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă românii de la ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru. Când majoritatea românilor din cele două țări vor dori să fie o singură țară, cu certitudine acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitați-vă la Germania: este o realitate europeană, nu am inventat-o eu și nu o spun eu, dar nemții au vrut și cei din RDG și cei din RFG să se unească. La noi, nu sunt probabil create condițiile, în mod deosebit în Republica Moldova, dar dacă vor fi vreodată cu certitudine cetățenii celor două țări vor decide", a spus Băsescu, la TV Moldova 1, întrebat dacă mai crede cineva din Occident că e posibilă unirea României cu Republica Moldova.

El a adăugat că nu exagerează când spune aceste lucruri, pentru că îi iubește pe români, de la frontiera de vest a României până la Nistru, inclusiv pe românii din Transnistria. "În România toate cercetările sociologice ne arată că 80% din români sunt în favoarea unirii celor două țări românești, știu că în Republica Moldova nu este același sentiment, de aceea România nu întreprinde nimic în acest sens", a menționat Băsescu.