MENIU

Băsescu, despre "Microsoft": Pescariu și Florică nu s-au autodenunțat din propria inițiativă la DNA

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat, duminică seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că Dinu Pescariu și Claudiu Florică nu s-au dus din proprie inițiativă la DNA, în cazul dosarului Microsoft, subliniind că "instituțile știau înainte ca ei să se autodenunțe", în condițiile în care fostul președinte a început să primească "informații importante" din acest dosar încă din 2012. În acest context, Traian Băsescu a subliniat că trebuie făcute modificări la Codul Penal.

"Din tot acest spectacol, la unele restituiri, mă refer la MDRP și Microsoft - au fost arestați, trimiși în judecată șpăgarii, dar cei care au manipulat și la cei care au rămas banii, au denunțat și au rămas cu banii și liberi ca pasărea cerului. E clar că trebuie modificări la Codul Penal. Eu nu spun... banii dă-i înapoi statului român, cum putem tolera o asemenea prevedere, în Codul Penal, când am vazut ce se întâmplă? Când denunți îți câștigi libertatea, nu și banii!", a afirmat Traian Băsescu.

Pericolul neschimbării Codului, subliniază fostul șef de stat, este ca "mâine, oricine dă șpagă să ajungă la un contract de 100 de milioane, ia banii și apoi se duce la Kovesi: 'Doamna vreau să mă autodenunț' - și rămâne cu banii, e ridicol".

"La dosarul Microsoft, e o minciună că Pescariu și Florică s-au dus la DNA. Eu știu informări cu mult timp înainte. Nu o spun întâmplător... înainte de a se face denunțul lui Pescariu și al lui Florică, care atrăgeau atenția că erau posibile fraude în dosarul licențelor. Asta este ce eu îmi aduc aminte, că ei și-au făcut autodenunțul prin 2013-2014, eu aveam informațiile din 2012. Această informație există și mă întreb (...) Îmi este greu să cred că n-a plecat informația mai departe, înseamnă că avem o explicatie neîntreagă (...) Nu am spus neapărat de SRI, am spus că sunt protejați.

Eu îmi aduc aminte foarte bine că informații importante am început să primesc din 2012, legate de achiziția de licențe. Aici, faptul că domnii aceștia se autodenunță, în 2014, ceva scârțâie, mai mult decât asta, numai eu am autorizat începerea urmăririi penale pentru cinci miniștri. Ați mai auzit de ei? Ceva e putred, după părerea mea", a mai spus Traian Băsescu.