MENIU

Băsescu: Comunicatul SIE conţine neadevăruri. Cel mai important este legat de avizul CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, că există neadevăruri în comunicatul emis de Serviciul de Informații Externe, ”cel mai important fiind cel legat de faptul că nu era nevoie de avizul CSAT”. În acest context, Traian Băsescu se declară suprins de angrenarea Serviciului în lupta politică.

"Am luat notă de comunicatul SIE de ieri. M-a surprins angrenarea în disputa politică a Serviciului. Pentru mine e o enigmă uriaşă de ce au făcut-o. În comunicatul lor sunt neadevăruri. Şi cel mai important e cel legat de faptul că nu era necesar aviz CSAT pentru a scoate hot. 223/2013. Îi rog acum pe domnii e la SIE să ia notă de prevederile legii 182/2002. Hotărârea 223, care clasifica activităţile SIE ca fiind secrete de stat, face parte din programele de apărare, de asigurare a secretului de stat. Cum poţi să coordonezi ceva dacă nu ţi se aduce la avizare? Deci acea hotărâre care clasifica secretele de stat în activitatea SIE trebuia să primească avizul CSAT. Mai e legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă. Activitatea SIE ţine de coordonarea CSAT. Cum poate da SIE un comunicat în care să spună că avizul CSAT nu era necesar? Sunt 3 legi care au fost încălcate, prin promovarea HG 223/2013. Din păcate, SIE a ţinut să susţină punctele de vedere pe care până atunci le susţinea Meleşcanu, că ei pot încălca legea”, a declarat Traian Băsescu.

 

BĂSESCU: Nu am cerut o listă a ofiţerilor acoperiţi. Ponta, un FRIPTURIST, a fost ofiţer SIE ILEGAL


Șeful statului, Traian Băsescu, a declarat, miercuri seară, într-un discurs susținut la Palatul Cotroceni, că ”în conformitate cu 182/2002, preşedintele României are acces la informaţii secret de stat, inclusiv secret de serviciu” și că ”sunt două neadevăruri pe care Meleşcanu le-a lansat în spaţiul public”, prima legată de solicitarea unei liste cu ofițerii acoperiți și cea de-a doua legată de art. 10.2.
”După emisiunea de la Realitatea TV am observat o avalanşă de păreri care de care mai avizate, marea majoritate având ca destinaţie publicul larg, care să fie păcălit, în principiu. Mă văd nevoit să fac clarificări.
”În conformitate cu 182/2002, preşedintele României are acces la informaţii secret de stat, inclusiv secret de serviciu. Din acest punct de vedere, fac o claridficare. Probabil Meleşcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze, ieri, afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţeri acoperiţi. Ştiu că situaţia în care se află el e dificilă pentru că a creat un precedent. Preşedintelui nu-i poţi refuza o informaţie pe care o deţii, iar tu, director, decizi că nu i-o pui la dispoziţie”, a declarat șeful statului.
Mai multe articole despre:
CSAT Traian Băsescu SIE aviz comunicat neadevăruri