MENIU

Băsescu: Comisiile parlamentare nu sunt capabile să controleze serviciile de informații

Fostul șef de stat, Traian Băsescu, a declarat, duminică seară, că structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu orice instituţie a statului şi că există un fals control exercitat de comisiile parlamentare asupra activității serviciilor de informații ale României.

"Structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu cetăţeanul, structurile de securitate sunt extrem de puternice în raport cu orice instituţie a statului, aceste realităţi existând, trebuie un sistem de control civil extrem de puternic. Este un fals control al comisiilor parlamentare, comisiile parlamentare nu sunt capabile, nici prin atribuţiuni, nici prin structura lor să controleze serviciile de informaţii ale României. Ştiu asta încă de când am trimis noile proiectele de legi pentru SRI şi SIE, propunerea era de demilitarizare, dar niciodată nu au trecut, nu au primit niciodată avizul comisiilor parlamentare şi au fost trimise din 2007", a spus Băsescu, în cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Mediafax.

În acest sens, Băsescu a afrmat că "singurul control există în interiorul instituţiei".

"În momentul de faţă, controlul real al serviciilor de informaţii nu se face. Singurul control există în interiorul instituţiei, la nivelul directorului care provine din clasa politică", a mai spus Traian Băsescu.