MENIU

Băsescu: Aștept încă un document de la Ponta pentru a fi publicată în MO numirea lui Motoc

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că "nu există niciun dubiu în privinţa competenţei" ambasadorului Mihnea Motoc, însă că "decretul de numire nu se publică în Monitor până nu se publică decretul de revocare din funcţia de ambasador", "pentru a elimina incompatibilitatea". În acest sens, șeful statului a explicat că "funcţia de membru al Guvernului e incompatibilă cu: orice altă funcţie de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator ori alte situaţii prevăzute în Constituţie".  

”În primul rând, cu privre la numirea celor doi miniştri: Am decis să fac numirea simultan pentru ministrul de Cultură şi cel de Externe. În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea fata de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față,  el este si ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din funcția de ambasador. Aceste decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semnat decretul si publicat in Moniorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Cancelaria prim-ministrului”, a afirmat șeful statului.

"Nu există niciun dubiu asupra oportunității și competenței domnului Motoc, dar trebuie să nu îl punem în situația de incompatibilitate. Am semnat decretul de numire, dar nu se publică în Monitorul Oficial până când nu se publică decretul de revocare din fucția de ambasador”, a adăugat Traian Băsescu.

În ceea ce privește numirea noului ministru de Cultură, Hegedüs Csilla, Traian Băsescu a precizat că nu are obiecții, că a semnat decretul de numire și că imediat ce sunt îndeplinite condițiile și pentru domnul ambasador Motoc, ambele decrete vor fi trimise pentru publicare în Monitorul Oficial. 

”Nu pot avea obiectii, CCR mă obligă să semnez decretul pentru a doua numire, făcută de Guvern. În aceaste condiții, responsabilitatea este integral a celor care au făcut propunerea. Imediat ce sunt îndeplinite condițiile și pentru domnul ambasador, voi trimite spre Monitorul Oficial” , a mai spus Traian Băsescu.