MENIU

Avocatul Poporului va fi stabilit după 26 mai

Mandatul lui Victor Ciorba în fruntea instituției Avocatului Poporului a expirat pe 6 mai, însă el va rămâne în această poziție ca interimar. Surse politice au declarat că noul șef al instituției va fi ales după alegerile europarlamentare.

Mandatul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a expirat pe 6 mai, însă el rămâne în functie, ca interimar. Articolul 8 indice 4 din Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției precizează că mandatul șefului durează până la depunerea jurământului de către noul Avocat al Poporului.

Surse politice au precizat pentru G4Media.ro că abia după alegerile europarlamentare se va tranșa situația. Aceleași surse au explicat că Victor Ciorbea ar putea obține un nou mandat și că ar fi existat discuții între liderii coaliției PSD-ALDE și Victor Ciorbea pe această temă.

Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului pentru deoarece șeful acestei instituții este singurul care poate ataca la CCR o ordonanță de urgență adoptată de Guvern.

Victor Ciorbea a ajuns în funcţia de Avocat al Poporului în aprilie 2014, fiind propus de grupurile PSD din Senat şi Camera Deputaţilor. Din acel moment, Ciorbea a evitat sau a refuzat să atace la CCR mai multe ordonanţe simple sau de urgenţă controversate. Una dintre cele mai recente exemple e Ordonanța de Urgență 7, care a modificat Legile Justitiei, dând puteri sporite secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

În 21 februarie, în plin scandal generat de controversata Ordonanță 7, Victor Ciorbea a avut o reacție nervoasă în timp ce dădea declarații jurnaliștilor, cărora  le-a reproșat că sunt ignorate toate lucrurile bune pe care le-a făcut, adică „95% din activitatea instituției”, în contextul criticilor. Ciorbea a mai spus si că are „pe inimă” că mandatul său se încheie: „Puneți-vă în mișcare #rezist și găsiți pe cineva cu nu știu câte stele care să facă ce doriți, cu care să fie de acord și Președinția, și tribunalele, și parchetele, toată lumea”.