MENIU

Avertisment: ”Ignorarea Comisiei de la Veneţia ar însemna un divorţ politic de Europa”

Parlamentul şi Curtea Constituţională trebuie să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei, declară la RFI Romania preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac.

Forul european a publicat un raport preliminar, în care arată între altele că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra magistraţilor, subminând independenţa sistemului judiciar.

În opinia liderului PMP, „atât Parlamentul, cât şi Curtea Constituţională trebuie să ţină cont. Întotdeauna, actuala majoritate, vocile din PSD care s-au ocupat de agenda privind modificarea legislaţiei justiţiei susţineau sus şi tare că vor ţine cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia. Iată că avem un prim raport preliminar, în octombrie vom avea concluziile finale şi îmi pun mari speranţe că va învinge luciditatea”.

Ce s-ar întâmpla dacă România nu ar ţine cont de opinia finală a Comisiei de la Veneţia? „Ar avea efect de divorţ politic faţă de Europa un asemenea semnal, pentru că noi am aderat la un set de valori şi principii, care sunt fundamentale pentru UE, iar atunci când decidenţii politici hotărăsc să ignore asemenea semnale şi să le considere superficiale sau catalogându-le nepotrivite, acest lucru are efect de distanţare uriaşă faţă de tot ceea ce înseamnă comunitatea comună de valori şi principii care stau la baza societăţii europene”, spune Eugen Tomac.