MENIU

Aurescu: Afirmația despre implicarea MAE în tratarea răniților din Colectiv în străinătate, ridicolă

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susține că afirmațiile liberalului Radu Carp referitoare la implicarea MAE în  tratarea răniților din clubul Colectiv în străinătate reprezintă "o minciună sfruntată" care "frizează ridicolul”.   

"Această afirmație a domnului Carp în legătură cu implicarea MAE în privința tratării în străinătate a românilor răniți în drama de la Colectiv este o minciună sfruntată. Nu MAE are prerogative în a decide ce pacient trebuie tratat în afara țării. Susținerile domnului Carp frizează ridicolul, dar afectează grav reputația MAE și a tuturor colegilor din Centrală și de la misiunile diplomatice, care au muncit zi și noapte pentru a asigura asistența necesară răniților și familiilor lor, pe baza deciziilor de transfer luate de medicii străini veniți în România pentru a acorda asistență și a selecta pacienții pentru transfer", a afirmat Aurescu, citat de Agerpres

Șeful diplomației române a arătat că MAE a ținut permanent legătura cu autoritățile care au atribuții în domeniu și a realizat de urgență demersurile necesare pentru a sprijini operațiunile de transport al răniților în spitale din afara țării.

El a enumerat printre aceste demersuri obținerea aprobărilor de survol pentru aeronavele care au transportat răniți, preluarea familiilor aparținătoare și facilitarea cazării acestora de către misiunile diplomatice, unde acest lucru a fost necesar, asigurarea transportului pe plan local.

Radu Carp își exprima, sâmbătă, dezacordul față de varianta includerii lui Bogdan Aurescu pe lista miniștrilor viitorului guvern tehnocrat, afirmând că Aurescu "nu este un tehnocrat, ci o persoană cu opțiuni clare în favoarea PSD".

"După accidentul dramatic din clubul Colectiv, domnul Bogdan Aurescu s-a conformat directivei de partid venită din partea PSD care a constat în a nega nevoia tratării în străinătate a pacienților în stare gravă. MAE nu a trimis ambasadelor nicio solicitare de a contacta spitale sau autorități cu atribuții medicale pentru a examina posibilitățile de preluare a pacienților. Numai implicarea românilor din diaspora și cea a ambasadelor de la București a făcut ca o parte dintre răniți să fie preluați pentru tratament în străinătate, însă pentru mulți dintre aceștia a fost prea târziu", a susținut Carp.