MENIU

Augustin Zegrean, despre OUG: Se doreşte desfiinţarea DNA! Nu este o lege retroactivă!

Ordonanța de urgență care modifică legile Justiției riscă să trimită acasă zeci de magistrați și să desființeze DNA. O spune Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale. Acesta consideră că efectele OUG sunt inadmisibile și de neimaginat. Declaraţiile au fost făcute în exclusivitate, la Realitatea Tv.

"Dupa cum arata lucrurile, se doreste desfiintarea DNA, este cert. Se da o lege si toata lumea sta cu gura cascata, nu stie ce sa faca, cum se aplica. Numai legea penala poate fi aplicata retroactiv, legea civila este pentru retroactiv iar asta nu e o lege penala, e o lege civila. La cei detasati nu ai ce să faci, daca se aplica de astazi, lor le reziliaza detasarea. Ceilalti nu au ce să facă, ar trebui sa plece acasa, iar asta e inadmisibil, de neimaginat. Nu e in regula deloc, aici apare aspectul de neconstitutionalitate al legii", a spus Augustin Zegrean.

Reamintim că fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu susține că ordonanța de urgență promovată de Tudorel Toader închide DNA. 

Predoiu se referă la articolul din OUG potrivit căruia pentru a rămâne în funcție procurorii din Parchetul General, DIICOT și DNA trebuie să aibă o vechime de 10 ani în magistratură, iar în cazul DNA să fi susținut un concurs. Potrivit legii actuale, pe lângă condițiile de vechime era necesară susținerea unui interviu, procedură menținută în OUG în cazul DIICOT. 

„Prin art.VII din Ordonanța publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă astfel, cu puțină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: ”Mai există DNA?!”. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupție Veselă”, a scris Predoiu, pe Facebook, potrivit Hot News.

Articolul VII din OUG prevede: „Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul ordonanței.