MENIU

Atac politic. Băsescu bate Toba să priceapă Cioloș

Într-un context preelectoral, fostul președinte al țării, Traian Băsescu, în prezent, lider al PMP, își continuă atacurile la adresa Cabinetului Cioloș, fie direct la premier (cel mai recent, pe marginea vizitei și declarațiilor făcute în Republica Moldova), fie indirect, la miniștrii săi.

Nu întâmplător, ministrul luat în vizor de fostul președinte – Petre Tobă, ministru de interne - joacă un rol esențial în organizarea alegerilor legislative din iarna acestui an. Într-o postare făcută acum două zile, liderul PMP, ex-președintele Traian Băsescu susține că motivul pentru care se face scut în jurul ministrului Tobă, acuzat de plagiat, ar fi acela că este „protejatul” șefului operațiunilor SRI, Florian Coldea.  “Apud Tobă are un mare avantaj: este protejatul Generalului Doctor (Secret) Florian Coldea de la SRI, drept pentru care Academia Militară a depus armele şi l-a declarat pe plagiator ca fiind ‘om de ştiinţă’”, scrie fostul șef de stat, neratând nici lovitura la Dacian Cioloș pe care îl acuză că tolerează “un impostor” în echipa cu care guvernează.

Că miza din jurul ministrului de interne sunt alegerile legislative lasă să se înțeleagă și replica pe care analistul Ion Cristoiu i-o dă lui Traian Băsescu. În opinia editorialistului, protectorul lui Petre Tobă nu ar fi șeful operativ din SRI, ci însuși președintele țării: “/…/ prim adjunctul SRI e prea mic pentru a putea face asta. În realitate, alt cineva, mult mai important e protectorul lui Petre Tobă. Acest protector a reușit să amîne timp de un an o operațiune atît de simplă cum e verificarea suspiciunii de plagiat în cazul tezei lui Petre Tobă. Acest protector va reuși, dacă suspiciunile se confirmă, să-l scoată basma curată pe Petre Tobă. Ei se numește Klaus Iohannis!”, scrie Cristoiu pe blog.

De spus că în mandatul lui Tobă, alegerile locale din vara acestui an au fost cele mai lipsite de incidente electorale și contestări post scrutin.

În cazul Tobă, care va fi clarificat la începutul lunii septembrie de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a fost dat publicității acum câteva zile un document care ar putea întoarce radical lucrurile în favoarea ministrului de interne, în cazul acuzațiilor de plagiat lansate de o parte a presei. Referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) „Carol I”, așadar cu patru ani înainte să izbucnească scandalurile legate de plagierea lucrărilor de doctorat ale mai multor politicieni sau miniștri, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă pe 21 decembrie 2010, iar cartea semnată de Ionel Tucmuruz, din care se presupune că Tobă ar fi copiat, a văzut tiparul în 2011.

 

Mai multe articole despre:
Băsescu plagiat tobă atac politic