MENIU

ANTONESCU: Vreau să ştiu de la "mica Uniune", de la USD, dacă mai facem revizuirea Constituţiei

ANTONESCU: Vreau să ştiu de la "mica Uniune", de la USD, dacă mai facem revizuirea Constituţiei

CRIN ANTONESCU declarat, luni, că vrea să ştie de la "mica Uniune", referindu-se la USD, dacă reprezentanţii acesteia mai susţin sau nu demersul pentru revizuirea Constituţiei.

CRIN ANTONESCU a susţinut că, în mod contrar afirmaţiilor publice ale lui Traian Băsescu sau ale reprezentanţilor opoziţiei parlamentare, Curtea Constitiţională nu a remarcat în vreun moment că prin revizuirea Legii fundamentale s-ar aduce atingere statului de drept ori valorilor democratice.

"Niciuna nu privea nici statul de drept, nici democraţia, nici principiile fundamentale pe care România democratică este aşezată", a afirmat liderul PNL, remarcând faptul că nu a fost menţionată vreo problemă în menţinerea sistemului bicameral.

"Ceea ce eu însă din punct de vedere public cer şi o să le cer partenerilor din USL este următorul lucru: Uniunea mică, adică USD, zic mică nu din lipsă de respect şi pentru că există totuşi încă două uniuni, una mai mare care este USL şi una fatalmente mai mică, USD. Au dat o declaraţie publică, înainte chiar ca preşedintele Curţii Constituţionale să spună exact ce nu agrează Curtea, ce respinge Curtea, înainte să avem motivarea – pe care deocamdată nici nu o avem – au declarat foarte hotărâţi că vor fi de acord cu toate, cu toate propunerile Curţii Constituţionale", a declarat Antonescu.

CRIN ANTONESCU a precizat că judecătorii Curţii Constituţionale nu sunt de acord cu articolul care îl constrânge pe preşedinte să respecte într-un anumit fel rezultatul alegerilor parlamentare, astfel încât să fie evitate crize politice.

"Acesta este un articol esenţial, el face parte dintr-o arhitectură a revizuirii şi dintr-o viziune a revizuirii, care tocmai dorea să evite pe viitor în România crize precum cele care au marcat existenţa noastră politică în ultimii ani, conflicte între palate", a mai spus preşedintele PNL.

"Curtea Constituţională poate să aibă cu unanimitate sau cu majoritate (a judecătorilor CC, n.r.) o viziune despre aceste lucruri, dar rolul ei este acela de a ne spune, şi de a ne spune imperativ, ce anume nu se poate modifica din cauză că încalcă limitele revizuirii. Or, din punctul acesta de vedere, fără a fi jurist, afirm categoric că este greu spre imposibil de susţinut că o asemenea prevedere încalcă limitele revizuirii", a mai declarat Antonescu.

CRIN ANTONESCU. Totodată, el a afirmat că vrea să ştie de la "mica Uniune" dacă reprezentanţii acestora mai susţin revizuirea Legii fundamentale.

"Ce vreau eu să ştiu de la mica Uniune este dacă dânşii, care au împărtăşit, şi împreună cu care în programul electoral am vorbit despre o modificare a Constituţiei în acest sens, mai susţin această variantă, sau aşa cum rezultă din ultima declaraţie, renunţă, adoptă fără discuţie toate solicitările CC. Pentru că atunci e de pus în discuţie, dacă mai facem vreo revizuire sau nu", a susţinut preşedintele PNL.