MENIU

Antonescu: În România, pe plan politic, au fost 4 instituții majore - Senatul, Camera, monarhia, PNL

Antonescu: În România, pe plan politic, au fost 4 instituții majore - Senatul, Camera, monarhia, PNL / Foto: MEDIAFAX

Fostul președinte al Senatului Crin Antonescu a declarat, marți, în ședința solemnă a Camerei Superioare a Parlamentului, că, în România, pe plan politic, au existat patru instituții majore - Senatul, Camera Deputaților, monarhia și PNL, afirmând că problema societății românești este de a avea un Legislativ puternic și credibil.

"Nu vă scandalizați, vorbesc doar despre istorie și, uneori, istoria nu ne privește pe toți. Nu întâmplător, regimurile de dictatură începând cu 1940 și sfârșind cu cel comunist au suprimat imediat și, în iluzia lor, definitiv, toate aceste patru instituții, păstrând așa-numita Marea Adunare Națională", a spus Antonescu, precizând că, după 1989, au fost revigorate trei dintre cele patru instituții amintite.

În opinia sa, tema bicameralismului și cea a rolului Senatului în statul de drept ar fi trebuit să se bucure de o dezbatere aplicată.

"Noi nu am avut o dezbatere adevărată, așezată și cinstită despre bicameralism sau despre Senat atunci când am avut o bătălie politică și un referendum pe acest subiect. Este greu de crezut că, dacă nu am avut-o atunci, o vom avea acum. (...) Ar trebui să facem mai mult decât o simplă festivitate pentru că noi avem probleme de memorie publică. (...) Chiar și în acest moment cedăm conjuncturalului și nu este invitat un președinte în exercițiu al statului, ca răspuns la lucruri perfect asemănătoare și la fel de nefirești comise de acesta. Toate acestea ne pot îndemna să medităm la instituții și tradiții. Nicio națiune politică nu trăiește din amintiri, dar toate națiunile puternice construiesc pe o memorie vie, fertilă, fără de care nu există nici trecut și nici viitor", le-a spus Antonescu colegilor săi din Senat, cu prilejul aniversării a 150 de ani de activitate a instituției.

Acesta a adăugat că este adevărat că existența Senatului sau a bicameralismului nu sunt suficiente pentru a garanta democrația.

"Problema noastră este de a încerca să înțelegem în ce măsură șansa și soarta democrației românești depinde de păstrarea tradiției noastre. Înțelegând de ce este importantă această tradiție, vom găsi răspuns și la contradicțiile aparente între demagogie și populism, între rezultatul unui referendum și realitatea bicameralismului, pentru că în societatea românească de azi nimic nu împiedică continuarea istoriei Senatului pentru următorii 150 de ani. Problema societății românești este de a avea un Parlament puternic și credibil și acest lucru stă în puterea noastră", a conchis acesta.

Mai multe articole despre:
Crin Antonescu aniversare Senat Senat 150 de ani