MENIU

Sfârșit de eră în Germania. Merkel cedează șefia partidului. Ultimul mandat de cancelar

<p>Angela Merkel</p>

Angela Merkel nu va mai candida la șefia Uniunii Creștin Democrate la alegerile interne din luna decembrie, dar va continua mandatul de cancelar federal, care va fi însă ultimul. 

Cancelarul Angela Merkel rămâne deocamdată în funcție, dar nu va mai conduce cel mai important partid din Germania, Uniunea Creștin Democrată (CDU).

”În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU. În al doilea rând, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Budestag şi nici nu voi căuta vreo altă funcţie politică”, a spus Merkel într-o conferință de presă, la scurt timp după ce informațiile apăruseră în public.

Cancelarul a precizat că își asumă ”întreaga responsabilitate” pentru recentele rezultate în alegeri. 

Decizia lui Merkel vine pe fondul unui declin al CDU în sondaje și în alegerile organizate în ultimul an în landurile germane, în contextul ascensiunii unor partide mai mici, a AfD, extrema dreaptă, și a Verzilor. 

Criză în Germania. Guvernul Merkel este în pragul colapsului. Anunțul social-democraților

Guvernul de la Berlin se află de altfel la un pas de colaps. Partenerii CDU în guvernul federal, social-democrații, la rândul lor confruntați cu pierderi electorale, au anunțat duminică că iau în calcul retragerea din coaliție dacă nu li se îndeplinesc mai multe condiții.

Merkel se afla la conducerea partidului din anul 2000 și a susținut mereu că cele două funcții, de președinte al CDU și de cancelar, trebuie deținute de aceeași persoană.

Decizia cancelarului este o concesie făcută opozanților din cadrul partidului, care au devenit tot mai puternici. Angela Merkel a fost criticată de opozanții din celelalte partide, dar și din CDU sau CSU - partidul soră din Bavaria, pentru politica sa favorabilă migrației.

Conferința partidului va avea loc în decembrie, ceea ce înseamnă că în CDU va începe acum o competiție internă pentru alegerea unui succesor. 


 

 

Mai multe articole despre:
Germania Angela Merkel CDU