MENIU

ANALIZA situației politice: Cine va fi noul premier! Ce spun reprezentanții partidelor parlamentare

Reprezentanții PSD, ALDE, PNL, PMP și USR au dezbătut, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, situația politică actuală, în frunte cu consultările pentru nominalizarea premierului, de miercuri, de la Cotroceni, și au lansat nume pe care le-ar susține pentru a ocupa scaunul de prim-ministru.    

Marian Petrache, secretar general al PNL, a explicat că liberalii nu au discutat despre un alt nume pentru funcția de premier decât cel al lui Dacian Cioloș și a subliniat provocarea lansată miercuri, după consultările cu șeful statului, Klaus Iohannis, de Raluca Turcan, președinte interimar al PNL, referitoare la o coaliție a partidelor de dreapta. În acest context, petrache a arătat că PNL este deschid la o alianță cu ALDE.

"Raluca Turcan a lansat astăzi o provocare partidelor de dreapta. Dacă PNL va fi în situația să facă propunere de pim-ministrul, prima opțiune este Dacian Cioloș, mai ales că am vorbit despre el în campanie. PNL n-a spus niciodată că se leagă de guvernare cu lanțuri, am spus că am lansat o provocare în spațiul public către partidele de dreapta. E clar că PNL n-a avut o campanie reușită, e dovedită și de scor, și acesta este motivul pentru care oamenii din frunte au făcut pasul înapoi. PNL a luat decizia că nu va face un guvern cu PSD, dar cu ALDE am face, am spus-o din campanie. PNL, astăzi, n-a decis că sprijină un alt premier decât pe cel pe care l-a anunțat în campanie. Prima șansă o are PSD. Important este ca cel care va fi la guvernare să-și respecte programul", a spus secretarul general al liberalilor. 

Nici fostul ministru al Energiei Andrei Gerea (ALDE) nu a negat o deschidere spre o coaliție de dreapta, însă a susținut că propunerea Ralucăi Turcan este făcută într-un mediu nepotrivit. Totodată, el a spus că PNL duce lipsă de lideri și că i-ar face plăcere ca Tăriceanu să ajungă din nou președinte al liberalilor.   

"Ar fi normal ca o astfel de propunere să nu fie lansată în spațiul public doar de dragul de a o lansa. E o propunere care se poate discuta în PNL și ALDE oricând. Noi ne-am gândit că putem face un partid liberal mai mare, cu care să participăm la guvernare, într-un fel să reconstituim USL. Pe de altă parte, oricând ne-ar face plăcere ca Cristian Popescu Tăriceanu să ajung din nou preșdintele PNL. După cum se vede, PNL duce o lipsă evidentă de lideri și are nevoie de un liberal autentic la cârma partidului. În acest moment, sunt din păcate doar vise frumoase, povești. Alegerile au fost câștigate de către PSD. Noi am avut și noi un mesaj în campania electorală și va trebui să ne respectăm cu toții angajamentele luate. Lucrurile trebuie păstrate în realitate. Celelalte scenarii aruncate pe piață pot fi trecute la capitolul vize în acest moment. Deocamdată negocierile sunt în curs cu PSD și n-am auzit de alte intenții. Aceste mesaje care vin din partea PNL sunt greu de luat în considerare în forma în care au fost lansate, nici măcar nu cred că sunt făcute cu seriozitate. Situația nu o văd blocată în momentul de față. Avem un rezultat foarte clar al alegerilor parlamentare, lucrurile trebuie să se îndrepte în această direcție. Trebuie respectată opțiunea poporului român", a declarat fostul ministru al Energiei.

Cristian Ghinea (USR), fost ministru al Fondurilor Europene, a ținut să sublinieze că Tăriceanu nu este o opțiune pentru funcția de premier, singura variantă, în opinia USR, fiind Dacian Cioloș: "În niciun caz nu guvernăm cu Călin Popescu Tăriceanu. Noi am spus clar că susținem desemnare lui Dacian Cioloș ca premier, dacă acest scenaru nu se confimă, vom intra în opoziție. Tăriceanu a făcut multe prostii, a devalizat bugetul. Cheia este la președinte. Președintele a spus înainte de alegeri că nu va desemna un premier penal și așteptăm să-și țină această promisiune. Este clar că PSD îl va nominaliza pe Liviu Dragnea. Oamenii au votat fără să știe cine este candidatul PSD, acum așteptăm propunerea. Dacă, doamne ferește, este Livuu Dragnea, așteptăm de la Iohannis să-și țină promisiunea făcută public, de a nu desemna un premier penal. Pe noi ne-au votat 700.000 de oameni cu un mandat de schimbare. Noi suntem ăia mai Gică Contra. Abandonul școlar, de pildă, a fost complet ingnorat de clasa politică. Noi facem opoziție cu toată lumea. În ceea ce privește consultările de la Cotroceni, neparticiparea este o impolitețe".

Andrei Gerea a intervenit și l-a atacat pe reprezentantul USR: "Vă îmbătați cu apă rece, ați luat voturi de la electoratul PNL, n-ați avut program, n-ați arătat nimic, aveți numai exemple negative prin personalitățile dumneavoastră. Vă înfoiați pe nimic. Astăzi ați avut niște discuții legate de bani, de finanțări, de Soroș. Poate ne explicați și nouă care e treaba cu finanțările, cum ați păcălit electoratul. Atâta demagogie și populism n-am mai văzut în viața mea, sunteți zero barat".

De asemenea, Cristian Diaconescu (PMP), fost ministru de externe, a relatat felul în care a decurs întâlnirea de la Cotroceni dintre Klaus Iohanis și Traian Băsescu. 

"În legătură cu ce a anunțat președintele Băsescu, chestiunea este simplă, PMP se situează pe partea dreaptă. Chiar este dispus să sprijine o eventuală coaliție de dreapta. Însă jocul pare a fi închis. Ce pot să spun este că aceasta este marfa politică pe piață astăzi. Discutăm despre partide care vor avea o performanță la un moment dat sau nu. Deocamdată avem un moment post-electoral și aranjamentele politice trebuie să respecte acest moment post-electoral. Discuția a fost foarte bună. A fost, la un moment dat, o discuție legată de o orientare spre a încuraja Uniunea Europeană, pentru că pierde viteză. Ambii președinți au fost de acord. A fost o discuție mai bună decât mă așteptam", a spus Diaconescu. 

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu (PSD), fost ministru al Educației, a subliniat că trebuie respectat votul poporului și că proiectele înscrise în programul de guvernare al PSD trebuie pornite cât mai repede. Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora Liviu Dragnea ar putea fi propunerea social-democraților pentru funcția de premier, Andronescu a explicat că președintele PSD a coordonat programul de guvernare propus și că, astfel, el ar fi cel mai în măsură să-l aplice. 

"Poate în ani 1990. Cred că trebuie să ne uităm cu foarte mult respect și să considerăm că votul poporului e sfânt. Nu cred că trebuie să încercăm să încurajăm ceea ce poporul nu ne-a cerut. Opțiunea a fost clară, iar noi avem obligația să intrăm cât mai repede în pâine, adică să se pornească proiectele înscrise în program. Noi nu ne-am dus astăzi la Cotroceni pentru că ne-am fi dorit să știm pe ce poziția suntem. Potrivit Constituției, trebuie să spunem președintelui dacă suntem sau nu partide parlamentare și să ne ducem cu o situație foarte clară. Eu trebuie să vă spun cu toată deschiderea. Programul de guvernare a fost coordonat cu foarte mare atenție, cu profesionalism, de Liviu Dragnea. Cine s-a angajat în program ar ști cel mai bine să-l ducă la îndepliire. Oamenii ne-au dat voturile pentru că ne-am angajat că facem niște lucruri, cele înscrise în program. Partidul îl susține în mod categoric pe Liviu Dragnea. PSD are foarte multe personalități care ar putea fi propuse pentru funcția de premier. Până acum n-am avut nicio discuție pe această temă", a conchis fostul ministru al Educației.