MENIU

Ana Maria Pătru, fosta şefă AEP, plasată sub control judiciar de DNA, într-un nou dosar

Fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru a fost pusă, miercuri, sub control judiciar de procurorii DNA Ploiești într-un nou dosar în care aceasta ar fi inculpată pentru trei infracțiuni, anunţă Agerpes. 

Aceasta a venit la sediul DNA Ploiești în jurul orei 10.00 și a încercat să îi recuze pe cei doi procurori de caz, însă cererea i-a fost respinsă.

"Am apreciat că există o stare de incompatibilitate a procurorilor de caz pornit de la faptul că împotriva lor există o plângere formulată de dna Pătru aflată pe rolul Inspecției Judiciare. (...) Era firesc să cer recuzarea procurorilor pentru că interesele sunt contrare, cel puțin în acea plângere, și în această situație imparțialitatea procurorilor este în mod clar și vădit afectată. Curiozitatea mea este de ce acea cerere a fost soluționată la structura centrală de un procuror șef de secție, șeful secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, și nu de șefii structurii pentru că, după ce am primit acea ordonanță, am consultat site-ul oficial al DNA și am observat că șefii parchetelor din structurile teritoriale se subordonează direct șefului DNA central. Ori, în situația de față soluția dată mie mi se pare nelegală, dată de un procuror care nu putea fi învestit cu soluționarea acestei cereri", a spus avocatul lui Pătru.

Întrebat dacă va contesta soluția de respingere a cererii, acesta a spus că nu pot fi făcute astfel de contestații. "Împotriva soluției date de procurorul ierarhic superior nu pot fi făcute contestații. În schimb, vom analiza (...) să contestăm chiar textul de lege la CCR pentru că să nu poți contesta decizia procurorului ierarhic superior de recuzare a unui procuror dintr-un dosar mi se pare că este o îngrădire a liberului acces la justiție care încalcă atât Constituția României, Codul de Procedură Penală și mai ales convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului", a adăugat acesta.

La ieșirea din sediul Parchetului, Pătru a afirmat că nu a dat nicio declarație în fața procurorilor de la Ploiești, punctând că a fost pusă sub control judiciar. De asemenea, Pătru a explicat că noul dosar se bazează pe un denunț "mincinos" al fondatoarei Siveco, Irina Socol.

"Este un denunț mincinos, dar atât e mincinos că nu știu ce s-o face când oi face o plângere penală împotriva ei", a spus aceasta. Totodată, fosta șefă AEP a povestit că, în perioada în care era arestată în primul dosar, Socol i-a cerut să facă un denunț.

"Am fost pusă să fac un denunț de către Irina Socol și nu l-am făcut așa cum și-a dorit ea, iar toată cauza aceasta s-a întors împotriva mea din cauza dumneaei. Denunțul pe care ea mi l-a dat să îl fac când eram arestată a rămas la mine și l-am luat cu mine în arest, drept dovadă l-am depus la Inspecția Judiciară și am făcut acolo lămuririle necesare", a mai afirmat Pătru. În decembrie 2016, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de DNA Ploiești sub acuzația că a primit mită de la firma Siveco, constând în contravaloarea unui apartament și a unui autovehicul pentru a asigura derularea, în bune condiții, a unor contracte pe care compania le avea cu AEP.