MENIU

Americanii recunosc DESTINAŢIA bazei de la DEVESELU. SCUTUL, gândit pentru atacurile Rusiei

Scutul antirachetă de la Deveselu are rolul de a proteja România şi aliaţii din NATO de posibile agresiuni venite din partea Rusiei, informează Realitatea TV. Declaraţia a fost făcută de Mike Rogers, membru al Comisiei forţelor armate şi preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul SUA. Într-o intervenţie la Realitatea TV, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că scutul e defensiv şi nu ţinteşte Rusia. Baza de la Deveselu va deveni operaţională la finalul anului viitor.

Scutul antirachetă de la Deveselu are ca scop protejarea României şi aliaţilor din NATO de o eventuală agresiune din partea Federaţiei Ruse. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate pentru Realitatea TV de Mike Rogers, membru al Comisiei forţelor armate şi preşedinte al Subcomisiei pentru forţe strategice din Congresul SUA. Până acum, SUA susţineau că baza de la Deveselu răspunde unor ameninţări care nu au niciun fel de legătură cu Rusia.  

"Vrem să ne reasigurăm prietenii din România că susţinem 100% parteneriatul nostru, relaţia în cadrul NATO şi faţă de securitatea în regiune, mai ales în condiţiile agresiunii venite din partea Rusiei", a declarat Mike Rogers.

Întrebat dacă admite că scutul antirachetă are ca scop protejarea României şi ţărilor NATO de o potenţială ameninţare venită din partea Federaţiei Ruse, acesta a replicat: "Da."

"NATO trebuie să aibă grijă de flancul său sudic şi să includă România şi Bulgaria atunci când vorbim despre abordarea noastră în relaţia cu Rusia", a declarat Rick Larsen, congresman democrat de Washington.

Până în prezent, Statele Unite dădeau asigurări că scutul antirachetă protejează aliaţii din NATO de posibile ameninţări venite dinspre Iran şi alte state din Orientul Mijlociu şi negau orice legătură cu Rusia.

De cealaltă parte, oficialii de la Moscova şi-au exprimat în mod constant nemulţumirea legată de acest proiect şi au susţinut că scutul antirachetă al NATO dezvoltat de SUA în Europa, inclusiv la baza românească de la Deveselu, reprezintă o problemă pentru Federaţia Rusă.

Oficialii americani au dat asigurări că baza de la Deveselu va deveni operaţională la finele anului viitor, aşa cum a fost stabilit.

"În ceea ce priveşte construcţia, lucrările sunt în grafic, aşa ni s-a spus şi aşa am observat şi noi, am primit reasigurări că va fi gata până la finalul anului 2015, aşa cum a fost planificat", a declarat Rogers.

"Este un simbol tangibil, real, al relaţiei apropiate, în continuă dezvoltare, dintre Statele Unite şi România", a declarat Larsen.