MENIU

Ambasadorul Olandei la București: Ce va influența aderarea României la Schengen

Noul ambasador olandez la București, Stella Ronner-Grubacic, a declarat că poziția Olandei nu s-a schimbat în privința aderării României la Schengen, punctând, însă, "ceea ce se întâmplă acum va influența de altfel și agenda de la Bruxelles". În ceea ce privește noul Guvern instalat la Palatul Victoria, ambasadoarea a punctat faptul că "va fi foarte mult de muncă de acum înainte, nu numai pentru România, dar și pentru întreaga Europă".

"Știu despre noul dvs guvern, recent instalat. Va fi foarte mult de muncă de acum înainte, nu numai pentru România, dar și pentru întreaga Europă. (...) S-au întâmplat o mulțime de lucruri în UE — atacuri dramatice în Paris în week-end-ul trecut, care s-au succedat crizei refugiaților—, acestea sunt subiecte care se află pe agenda UE și pe care țările membre le discută în cadrul întâlnirilor lor de la Bruxelles. Acest lucru este mai relevant pentru că Olanda va prelua președinția UE de la 1 ianuarie 2016", a spus ambasadorul Stella Ronner-Grubacic, la finalul unei întrevederi avute cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Pe de altă parte, noul ambasador al Olandei la București a spus că, în contextul atentatelor de la Paris, țările trebuie să fie solidare și să lucreze împreună în lupta împotriva terorismului: "Putem înfrunta terorismul dacă lucrăm împreună și venim cu soluții".

Întrebată dacă România poate spera la o aderare la Schengen anul viitor, Stella Ronner-Grubacic a spus:

"Poziția noastră este în continuare aceeași, adică vom discuta despre acest lucru atunci când va fi înscris pe agenda Consiliului European, dar acum nu este cazul. Așa că rămâne de văzut ceea ce se va întâmpla anul următor. Aș mai vrea să spun că ceea ce se întâmplă acum va influența de altfel și agenda de la Bruxelles".

Ambasadorul Olandei a precizat că subiectul Schengen nu a fost discutat cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

"Am venit aici ca nou ambasador, sunt în România de două luni. (...) A fost o vizită de curtoazie, în care am discutat despre noul mandat ca ambasador", a mai spus Stella Ronner-Grubacic.