MENIU

Ambasadoarea României la UE ar fi votat pentru Kovesi, la cererea lui Iohannis, în ciuda lui Dăncilă

Luminița Odobescu, alături de Klaus Iohannis

Ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, ar fi votat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, spun surse citate de Realitatea TV. Viorica Dăncilă a negat acest lucru.

Klaus Iohannis a sunat-o pe ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, și i-a cerut să voteze pentru numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, lucru pe care aceasta l-a și făcut, spun surse citate de Realitatea TV.

Asta deși Viorica Dăncilă o mandatase pe Odobescu să voteze împotriva numirii lui Kovesi. 

Întrebată de Europa Liberă cum a votat astăzi reprezentantul României, Dăncilă a răspuns: ”Așa cum am spus, împotrivă”.

Fosta șefă a DNA a fost votată joi de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată.

Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru șefia Parchetului European

”Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. 

Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în numire, o susține pe Kovesi. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. Asta înseamnă că fosta șefă a DNA va fi instalată în funcție. 

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.