MENIU

Ambasadoarea Israelului regretă conflictul guvern-președinte pe tema mutării ambasadei

<p>Ierusalim</p>

”Intenţia noastră nu a fost ca acest subiect să creeze atâta tulburare”, spune ambasadoarea Israelului la București, cu referire la conflictul dintre guvern și președinte pe tema mutării ambasadei României a Ierusalim. 

Ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, declară, într-un interviu acordat Agerpres, că ţara sa regretă că s-a creat un "clivaj" între Executivul şi Preşedinţia din România pe tema discuţiilor referitoare la mutarea ambasadei române de la Tel Aviv la Ierusalim, dar speră că "lucrurile se vor linişti".

Declaraţia lui Tamar Samash vine în contextul în care, de miercuri, premierul Viorica Dăncilă se află în vizită oficială în Israel. Ea face referire şi la invitaţia de a merge în Israel, făcută de prim-ministrul Benjamin Netanyahu către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

"Îmi pare foarte rău, pentru că este vorba de o problemă legată de politica internă a României şi intenţia noastră nu a fost ca acest subiect să creeze atâta tulburare. Ne aşteptăm ca lucrurile să se calmeze. Repet, avem relaţii foarte bune între România şi Israel, celebrăm 70 de ani (de relaţii diplomatice - n.r.). Timp de 70 de ani au existat relaţii bune între România şi Israel. Nu a contat cine a fost în guvern, mereu am avut relaţii bune. Îmi pare rău că acest clivaj între preşedinte şi guvern s-a întâmplat din cauza noastră. Îmi pare rău şi sper că se vor linişti lucrurile", spune ambasadoarea Israelului.

Președintele României Klaus Iohannis a comentat, luni, decizia Guvernului de a adopta un memorandum privind mutarea ambasadei. 

”Am avut o discuţie destul de lungă şi am discutat cu mai multă lume. Înţeleg acum că Guvernul a vrut de fapt să creeze un fel de platformă de discuţie în jurul acestei teme. O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi trebuie să respectăm legislaţia . Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat, luni, Klaus Iohannis.

"Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (...) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare", a mai spus Iohannis.

În mod neobișnuit, anunțul privind adoptarea memorandumului fusese făcut joi, la o emisiune TV, de președintele PSD Liviu Dragnea.