MENIU

Mungiu-Pippidi: "Presiunile făcute pe guvernul Cioloş sunt mult prea mari din partea Parlamentului"

<p>Alina Mungiu Pipidi: Serviciile trebuie să &icirc;şi facă treaba lor constituţională</p>

Alina Mungiu-Pippidi a explicat la Realitatea TV ce a însemnat prezenţa premierului Dacian Cioloş la Reuniunea Consiliului European. În opinia politologului, poziţia României la masa discuţiilor pe tema refugiaţilor a fost una greşită, iar acest lucru s-ar putea răsfrânge asupra unui alt sector: acordarea de fonduri structurale din partea UE.

"Sigur, e foarte bine că (Dacian Cioloş, n. red) s-a dus la Bruxelles; avem un om pregătit, care ne reprezintă bine, care nu are probleme penale. Dar din intervenţia asta se văd limitele mandatului domnului Cioloş. Nu serveşte dacă ai pe cineva care e altceva, care e de calitate europeană, daca îi dai un mandat atât de constrângător", a explicat politologul Alina Mungiu-Pippidi la Realitatea TV.

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR) a apreciat că România are o poziţie greşită în ceea ce priveşte rezolvarea crizei refugiaţilor, dând dovadă de o lipsă totală de solidaritate în faţa liderilor europeni.

"Cum ne-am arătata solidaritatea? Prin vorbe? Noi ne opunem oricărui mecanism. (...) Preşedintele Austriei sau Angela Merkel pot să spună şi ei 'suntem solidari cu România, dar dacă n-a fost în stare să cheltuie fondurile structurale în primul an...'. Nu va menţiona nimeni că-i din cauza refugiaţilor, că i-am lăsat la greu, că nu i-am luat temporar să-i înregistrăm măcar. (...) Nimeni nu va spune că din cauza refugiaţilor ne taie fondurile", a adăugat ea.

În plus, Mungiu-Pipiddi a amintit că România este obligată printr-o convenţie a Naţiunilor Unite să primească refugiaţi şi că "aceasta nu este o opţiune".

În ceea ce priveşte noul guvern în mod particular, politologul a declarat că are încredere în bunele intenţii ale premierului Dacian Cioloş şi ale miniştrilor săi, însă a atras atenţia asupra unui aspect: "Presiunile făcute pe guvernul Cioloş sunt mult prea mari din partea Parlamentului", este de părere preşedintele SAR.

În plus, "Dacian Cioloş trebuie să anunţe linia peste care nu se trece. Altfel, va fi mereu căclcat în picioare", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi în final.




Mai multe articole despre:
Realitatea Tv Alina Mungiu-Pippidi