MENIU

Alina Mungiu-Pippidi: De ce nu se scufundă Ponta?

Alina Mungiu-Pippidi: De ce nu se scufundă Ponta?

Alina Mungiu-Pippidi a publicat o analiză intitulată "De ce nu se scufundă Ponta?" pe România Curată.

"Circulă vorba, din decembrie încoace, că Victor Ponta stă să pice. Având în vedere ce greșeli – și e o exprimare politicoasă – a făcut premierul ca să câștige alegerile în ultimul an, de la cumpărarea neconstituțională de primari la un comportament fiscal care a dus la pierderea încrederii în el și echipa lui la Comisia Europeană și FMI, ai zice că nu mai poate dura mult. Membri ai familiei lui, ca și prieteni sau parteneri personali, ca Ghiță sau Șova, au în sfârșit probleme serioase cu justiția. Dar pe undeva par să fie niște factori nevăzuți care eternizează situația actuală. Iată-i, pe scurt.

Primul factor care îl menține pe Victor Ponta este că guvernarea lui este discutabilă, dar nu mai catastrofală ca precedentele, fapt ignorat în subestimarea constantă de care s-a bucurat de la dușmanii lui. Sigur, Ponta a numit oameni ca Șova în guvern, dar într-un stil general de guvernare oportunist și haotic oameni ca Voinea, Ioana Petrescu, Vâlcov sau Eugen Teodorovici au ținut și cursul, prin asta înțelegându-se o oarecare austeritate, călcată de alegeri dar nu în restul timpului și o realizare graduală a unor idealuri de centru dreapta ca reducerea CAS, simplificarea fiscală (vedeți raportul anual SAR 2015 pe www.sar.org.ro), noul Cod fiscal (dragă Ministerule de Finanțe, nu mai îmi trimite scrisori cum că impactul acestuia e pe undeva în vreo patru volume, dacă există o estimare pe bune vă rog pagina și tabelul, altfel o să vă spun și eu să citiți tot raportul pe semestrul european și pe cel al dezvoltării umane ca să găsiți dovada că sunteți neprofesioniști). La câteva zile după discuțiile despre open data de la Reprezentanța CE avem în sfârșit un proiect în dezbatere pe open data. Desigur, ce se întâmplă la cercetare sau prin companii publice e jalnic, dar nu e nimic acut, de natură să provoace căderea iminentă a guvernului. Iar a aduce contra guvernului Ponta moțiuni de cenzură pe fonduri europene din partea unora care au performat chiar mai prost când au fost la guvernare (vedeți în raportul SAR din 2014 aici) nu are cum să producă altceva decât scoruri în favoarea lui Ponta. Care se bate numai pe electoratul informat și de centru, conștient că doar acela schimbă regimuri, și că pe acela sărac îl are oricum, că nimeni altcineva nu îl revendică.

Al doilea factor care îl menține pe Victor Ponta este lipsa de inițiativă a opoziției parlamentare și incapacitatea ei de a-și face aliați în societatea mai largă", scrie Alina Mungiu-Pippidi.

Citeşte mai mult pe romaniacurata.ro

Mai multe articole despre:
guvern Victor Ponta Alina Mungiu Pippidi