MENIU

Alexandru Rafila, ANUNȚ despre refugiații din Ucraina: „Le vom oferi cazare și servicii medicale”

Alexandru Rafila - ministrul Sănătății a vorbit, joi seara, despre demersurile făcute de autoritățile române pentru a primi refugiații din Ucraina. Acesta a precizat că le vor fi oferite cazare și servicii medicale tuturor celor care vor veni în județele de la granița cu Ucraina.

„Există o inventariere a capacității de cazare din zona apropiată, inclusiv se vor organiza de către ministerul de interne facilități de cazare. Sunt județele limitrofe: Satu Mare, Maramureș, Galați, Botoșani, Suceava.

Există o alocare de resurse. Trebuie asigurate condiții, inclusiv masa acestor oameni. Lururile sunt în dinamică”, a spus Alexandru Rafila.

Aceștia vor fi testați covid, a adăugat ministrul.

„Ne pregătim din punct de vedere al sistemului de sănătate. Am avut, după întâlnirea de dimineaţă de la Guvern organizată de domnul premier Ciucă, astăzi o discuţie cu reprezentanţii direcţiile de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte şi pe de altă parte al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme.

Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm, dacă este cazul, şi trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic. Vă daţi seama, este şi greu să stabileşti domiciliul, pentru că ei dacă solicită statutul de azilant trebuie să le oferim condiţii de cazare pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să le oferim acces la serviciile de sănătate, nu numai de urgenţă, pentru că pot avea şi alte patologii care să necesite consult, medicaţie, iar lucrul acesta trebuie organizat. Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurără de Sănătate, deşi am făcut un soi de parcurs încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a mai spus oficialul.

S-a format coadă de sute de mașini la intrarea în România, cu oameni care fug de războiul din Ucraina.

Rușii iau cu asalt Kievul. Sirenele au pornit iar - se așteaptă un nou bombardament. Cetățenii, trimiși în adăposturi

Mai multe articole despre:
alexandru rafila refugiati ucraina