MENIU

ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să știi despre votul de duminică - măsuri de siguranță, candidați și buletine de vot

ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să știi despre votul de duminică - măsuri de siguranță, candidați și buletine de vot / Foto: Inquam Photos, Bogdan Danescu

ALEGERI LOCALE 2020. ALEGERI LOCALE 2020 CANDIDAȚI. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, aproximativ 19 milioane de români sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege primarul, președintele consiliului județean, consilierii locali și pe cei județeni. Anul acesta, alegerile locale se desfășoară în condiții de pandemie Covid-19, fiind necesare reguli speciale de desfășurare a procesului electoral. Pe tot parcursul zilei de duminică, site-ul nostru, www.realitatea.net, vă va oferi informații complete, în timp real, despre vot alegeri locale 2020. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Foarte important: tot aici vei găsi sondaje alegeri locale, exit poll alegeri locale și rezultate alegeri locale 2020.

ALEGERI LOCALE 2020. ALEGERI 2020 CANDIDAȚI. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020. Așadar, alegerile din 27 septembrie 2020 se vor desfășura cu reguli stricte de distanțare socială. Alegătorii, dar și membrii secțiilor de votare vor fi obligați sa poarte mască de protecție, să-și dezinfecteze mâinile și să păstreze o distanță de siguranță de cel puțin 1,5 metri. În secțiile de votare nu vor avea acces mai mult de 5 alegători în același timp. 

Urmărește, în timp real, principalele informații și statistici despre ziua votului pe pagina dedicată despre ALEGERI LOCALE 2020. Click pe HARTĂ pentru actualizare în timp real.

Imagine

ALEGERI LOCALE EXIT POLL. Vă invităm să urmăriți duminică, 27 septembrie 2020, la Realitatea PLUS și pe site-ul nostru, www.realitatea.net, rezultate exit poll Avangarde.

Prezența la vot - Cifre mari încă de la prima oră de votare - Câți români au fost deja la urne

Prezența la vot - UPDATE ora 10:00 - Prezența la nivel național pentru alegerile locale din septembrie 2020 la ora 10:00 este de7,58%. În București, prezența a ajuns la 6,1%.

Județele cu cea mai mare rată de prezență la vot sunt: Teleorman - 11,69% , Olt, Giurgiu, Călărași, Mehedinți, Dâmbovița, Ilfov, Ialomița, Vâlcea, Gorj.

Prezența la vot, ora 9:00 - Prezența la vot la ora 9:00 la nivel național este de 4.46%. Județele fruntașe sunt Teleorman, cu 6,72%, Olt, Giurgiu, Călărași, Mehedinți, Ilfov, Dâmbovița, Gorj, Ialomița și Dolj.

Prezența la vot în București este de 3,68%. La alegerile din 2016, în București, la ora 9:00 se înregistra o prezență de numai 2,4%.

Bătălia pentru locale a fost una crâncenă, în special în fiefurile baronilor locali unde nicio armă nu a fost prea dură pentru a-și păstra puterea. Cea mai grea luptă a alegerilor locale se duce, însă, pentru Capitală. 

Alegătorii vor primi 4 buletine de vot: pentru primar, consiliul local, președintele consiliului județean și membrii consiliului județean. 

Cei din București vor alege primarul general, primarul de sector, consiliul local și consiliul general.

Mandatele actualilor aleşi locali, care trebuiau să expire în iunie, au fost prelungite. Decizia a fost luată având în vedere că, în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale nu puteau fi organizate deoarece operaţiunile preelectorale şi electorale nu se puteau realiza fără riscuri majore la adresa sănătăţii publice şi fără încălcarea măsurilor dispuse de autorităţile medicale.

Astfel, în baza Legii 84/2020, mandatele aflate în curs de exercitare ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

Alegeri locale 2020. Așa cum relatam anterior, această campanie electorală s-a desfăşurat după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus.

Alegeri locale 2020. Reguli de bază pentru evitarea riscului de infectare cu noul coronavirus

Autoritățile recomandă respectarea unor reguli simple:

- Masca de protecție, care este obligatorie în secțiile și cabinele de vot, trebuie să acopere nasul şi gura. Dacă alegătorii nu au mască, vor primi la secția de vot. 

- Alegătorii trebuie să mențină între ei distanța fizică de cel puțin 1,5 metri.

- Alegătorii trebuie să se spele pe mâini, să se dezinfecteze frecvent sau să poarte mănuși. Atingerea feței nu este recomandată. 

- Atât în secții, cât și în curtea lor, trebuie evitat cât de mult posibil contactul cu alte persoane care participă la procesul electoral. În cazul unui contact direct, masca trebuie schimbată și mâinile, dezinfectate. 

- Alegătorii trebuie să intre pe rând în secții, astfel încât să fie evitată aglomerația. Numărul persoanelor prezente în același timp în secția de vot nu trebuie să fie mai mare de 20.

- La solicitarea operatorului, alegătorii trebuie să introducă actul de identitate/documentul de identitate în dispozitivul informatic, astfel încât să poată fi identificat de sistem.

- Înainte de a vota, alegătorii își vor îndepărta masca pentru a putea fi identificați (pentru scurt timp și păstrând o distanță de 1,5 metri de operator).

- Actul de identitate va fi pus de către alegător pe biroul membrul biroului electoral al secției de votare, care îi va prelua semnătura în lista electorală.

- Alegătorii trebuie să-și ia singuri buletinele de vot, ștampila și pixul cu care semnează (se recomandă să folosescă pixul propriu).

- La ieșirea din cabina de vot, alegătorii trebuie să-și aplice singuri pe actul de identitate timbrul autocolant sau ștampila cu mențiunea "VOTAT".

ALEGERI LOCALE 2020. Cum votăm duminică? 

ALEGERI LOCALE 2020. ALEGERI 2020 CANDIDAȚI. REZULTATE ALEGERI LOCALE 2020. Pentru alegerile locale de duminică, au fost organizate 18.794 de secţii de votare în întreaga ţară.

La scrutinul de duminică se aleg primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

În Bucureşti, se aleg consiliul local şi primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti.

Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. 

Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general al municipiului Bucureşti, dar şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Alegeri locale 2020. Procesul de votare se va desfăşura duminică, între orele 7:00 şi 21:00. Alegătorii care, la ora 21:00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul constituţional.

ALEGERI LOCALE 2020. Ministerul de Interne, mobilizare generală de forțe în ziua votului

Mobilizare generală de forțe în ziua votului. Peste 43.000 de polițiști, jandarmi și pompieri sunt la datorie, duminică, pentru ca scrutinul să decurgă cu cât mai puține incidente electorale.

ALEGERI LOCALE 2020. Cum afli secția de votare la care ești arondat și adresa 

ALEGERI LOCALE 2020. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a stabilit lista finală cu numerotare şi sedii secţii de votare pentru aceste alegeri locale. Aceasta poate fi consultată AICI.

ALEGERI LOCALE 2020. Lista completă de candidați la alegeri locale 2020. Top localități cu cei mai mulți candidați la primărie

Bătălia pentru locale a fost una crâncenă, în special în fiefurile baronilor locali unde nicio armă nu a fost prea dură pentru a-și păstra puterea. Cea mai grea luptă a alegerilor locale se duce, însă, pentru Capitală. În materialul următor, vei putea consulta lista completă candidați alegeri locale 2020. 

Potrivit datelor centralizate, cei mai mulți candidați la primărie se află în Capitală, în sectorul 1, respectiv 20. 

Urmează Constanța, cu 17 candidați înscriși pe listă la alegeri locale 2020, București sectorul 2 și sectorul 6, fiecare cu câte 16 candidați, dar și Timișoara, cu 15 candidați.

Imagine

Candidati alegeri locale 2020

ALEGERI LOCALE 2020. Cum se folosește URNA MOBILĂ. Procedura pentru cei care nu pot merge la secția de votare

ALEGERI LOCALE 2020. Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din motive de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate pot vota, duminică, 27 septembrie, la alegerile locale, cu urna specială mobilă, în anumite condiţii. Urna va ajunge mai întâi la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. Membrii birourilor electorale și personalul de pază care însoțesc urna trebuie să poarte mască şi mănuşi și să nu intre în locuința alegătorului, toate formalitățile fiind îndeplinite la intrare.

Pe tot parcursul zilei de duminică, site-ul nostru, www.realitatea.net, vă va oferi informații complete, în timp real, despre vot alegeri locale 2020.

Foarte important: tot aici vei găsi sondaje alegeri locale, exit poll alegeri locale și rezultate alegeri locale 2020.