MENIU

Adjunctul secretarului de stat al SUA, la Bucureşti

Adjunctul secretarului de stat al SUA, la Bucureşti

Anthony "Tony" Blinken, adjunctul secretarului de stat al SUA, va efectua, in perioada 5-10 mai, un turneu european, care include capitalele Varsovia, Sofia, Paris, dar si Bucuresti.

Demnitarul american va ajunge in Capitala sambata, unde se va intalni cu inalti oficiali din Executiv, pentru a discuta probleme de securitate inainte de summitul NATO de la Varsovia, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat, citat de ziare.com.

Blinken va vizita Varsovia pe 5-6 mai, unde va discuta probleme de securiate din regiune si relatiile bilaterale. Pe lista discutiilor se afla si viitorul summit al NATO de la Varsovia si criza prelungita din Ucraina, alimentata de conflictul inghetat din Donbas.

Urmatoarea capitala pe lista turneului european va fi Sofia, unde Blinken se va intalni cu liderii Executivului pentru a discuta cooperarea din NATO, dar si probele legate de securiatte, combaterea terorismului, fiversificarea energetica, statul de drept, educatie si relatiile din cadrul comunitatilor bulgaresti.

In Romania, adjunctul secretarului de stat se va intalni cu inalti oficiali si va vorbi despre parteneriatul economic cu Statele Unite, statul de drept si eforturile de reformare ale executivului. De asemenea, Blinken se va intalni si cu membri ai societatii civile si antreprenori romani.

Ultima oprire a lui Blinken este Paris, unde va discuta cu oficialii francezi problemele de securitate dupa atentatele teroriste care au lovit in noiembrie metropola pariziana.