MENIU

STATUL DE DREPT, LA CONTROL. Adjunctul secretarului de stat al SUA, întâlnire cu Traian Băsescu

Adjunctul secretarului de stat al SUA, întâlnire cu Băsescu

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, îşi începe, vineri, vizita de două zile la Bucureşti, pe tema consolidării statului de drept. Potrivit RRA, pe agenda sa figurează o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Noua conducere a CSM, dar şi ministrul Justiţiei au fost chemaţi ieri la Ambasada Statelor Unite.

Departamentul de Stat american a confirmat, pentru Radio România Actualităţi, că adjuncta secretarului de stat John Kerry, Victoria Nuland, va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, în cadrul vizitei la Bucureşti.

Oficialul american urmează să aibă vineri şi sâmbătă întrevederi şi cu reprezentanţi ai guvernului şi ai societăţii civile.

Un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat că printre subiectele de discuţie cu oficialităţile de la Bucureşti vor fi întărirea statului de drept, transparenţa guvernării şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că programul premierului Victor Ponta era făcut de multă vreme şi nu putea fi modificat pentru a include o întrevedere cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, care va veni, vineri şi sâmbătă, în România.

"Este o vizită pe care eu o calific ca binevenită, cred că este extrem de oportun să discutăm şi vom discuta, cu siguranţă, în primul rând aspectele legate de Parteneriatul Strategic, care este un parteneriat ce reprezintă cheia de boltă a politicii externe româneşti. Vom discuta cu siguranţă şi aspecte regionale, există mare interes în expertiza României (...) Şi vom discuta, cu siguranţă, toate aspectele care pot fi de interes pentru ambele părţi. Am văzut chestiunea cu statul de drept. Eu cred că este o vizită binevenită pentru a avea aceast dialog şi a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate", a precizat Corlăţean.

Consilierul premierului Ponta pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, Gyorgy Frunda, a declarat pentru Ziare.com ca simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la anuntul vizitei secretarului de stat adjunct american in Romania, Victoria Nuland, care spune ca vine la Bucuresti pentru a discuta despre functionarea statului de drept.

"Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lumea globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului (adunarii statale-n.red) din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana.

(...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a raspuns Frunda, intrebat de Ziare.com daca i se pare suparatoare formularea.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu John Kerry Victoria Nuland