MENIU

A doua zi de dezbateri în Parlament pe proiectul de buget pentru 2016

După ce şi-au votat privilegiile cadou, senatorii şi deputaţii şi-au amintit şi de principalul motiv pentru care s-au reunit astăzi în şedinţă comună. Au reluat şi dezbaterile şi votul pe buget. Aseară, deputații şi senatorii şi-au votat un buget propriu mai mare, asta deşi Ministerul de Finanţe le-a spus că suplimentarea va veni la rectificarea bugetară şi nu acum, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 12:00. Parlamentarii au intrat la dezbaterea pe anexele bugetului de stat pe 2016. Fiecare ordonator de credite își discută bugetul, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Proiectul de buget pentru 2016 intră în a doua zi de dezbateri în Parlament. Luni, parlamentarii au adoptat cele 63 de articole ale bugetului pentru 2016. Totodată, deputaţii şi senatorii şi-au votat un buget propriu mai mare cu 81 de milioane de lei: 27 de milioane de lei mai mult pentru Camera Deputaților și 36 de milioane de lei în plus la Senat. Plenul a retrimis, însă, proiectul legii bugetului la Comisiile de buget-finanțe pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputaților și Senatului.

"Comitetul liderilor vă propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen până mâine dimineață (marți — n.r.) la ora 10,00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputaților și Senatului", afirma, luni, președintele de ședință, Valeriu Zgonea. Propunerea a fost adoptată cu 249 de voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Dacian Cioloș: "Nu începem mai mult decât putem termina"

Guvernul are în vedere, pentru implementarea bugetului de stat pe anul viitor, cinci elemente de bază - prioritizare, transparență, eficiență, prudență și predictibilitate, preciza, luni, premierul Dacian Cioloș, de la tribuna sălii de plen.

"În ceea ce privește prioritizarea pe proiecte cu impact real, nu începem mai mult decât putem termina. (...) Dacă lansăm proiecte noi, la acele proiecte noi să avem certitudinea că putem să ne apropiem de finalizarea lor. (...) S-a avut în vedere evitarea risipirii resurselor într-o listă de interese, prin concentrare pe un număr limitat de proiecte prioritare, care să conducă la rezultate concrete", mai puncta Cioloș.

Potrivit acestuia, Executivul mai are drept obiectiv publicarea contractelor de achiziții publice pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la alocarea banilor publici. "O transparență din perspectiva cetățeanului pentru a ști pe ce se cheltuiesc banii, dar și din perspectiva gestiunii bugetului, pentru a vedea în ce mod sunt cheltuiți banii pe diferitele priorități", mai sublinia Cioloș.

În privința predictibilității, șeful Guvernului a punctat că se va respecta legea responsabilității fiscal-bugetare și se au în vedere doar două rectificări, așa cum prevede cadrul legal. Cioloș a mai menționat că Guvernul a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 și a inclus în buget prevederi importante de relaxare fiscală și creștere salarială pentru personalul bugetar.

"Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcției bugetare pentru anul 2016. Prevederile menționate nu sunt deloc de neglijat, (...) acestea totalizând un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, ținând cont de faptul că veniturile scad cu circa 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", mai afirma prim-ministrul.

Potrivit calendarului Parlamentului, proiectul de buget pentru 2016 ar trebui să fie votat miercuri, 16 decembrie.

Anca Dragu: "Anticipăm o creștere economică de 4,1%"

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, declara, vineri seară, că veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31% din PIB, în scădere față de anul curent.

"Avem venituri de 31% din PIB, (pe cash n.r.) în scădere de la 32,3% în anul curent, iar pe partea de cheltuieli avem o ușoară creștere de la 33,5% la 33,8% din PIB. Per total, soldul bugetar în termeni cash crește de la un estimat de—1,19% la—2,8%", a spus Dragu, citată de agerpres.ro.

Ministrul Finanțelor preciza că un impact negativ foarte mare în venituri îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24% la 20%, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură de la 24% la 9%.

"Anticipăm o creștere economică de 4,1%, căreia îi corespunde un PIB nominal de 746,6 miliarde lei. Inflația anuală medie este de 0,5%, iar pentru sfârșitul anului de 1,8%. În zona câștigului salarial mediu brut previzionăm o creștere de la 2.501 lei la 2.681 lei. Anticipăm o creștere a numărului de salariați și o reducere a numărului de șomeri. Pentru sfârșitul anului anticipăm o scădere de la 465.000 la 450.000 de șomeri. Previzionăm un sold al contului curent de—1,2% din PIB ceea ce corespunde unei creșteri a exporturilor, dar, de asemenea, o creștere mai accelerată a importurilor", explica Dragu.

În data de 4 decembrie, Dragu declara că bugetul de stat pentru 2016 este fundamentat pe venituri de 231,12 miliarde de lei, în creștere cu 1,6% față de 2015, și pe cheltuieli de 252 de miliarde de lei, cu 6,8% peste cele din 2015, iar deficitul estimat este de 2,95% din PIB, la o creștere economică de 4,1%. Dragu mai preciza, totodată, că nu se intenționează introducerea de taxe noi și nici majorarea celor actuale în 2016, iar creșterea veniturilor bugetare va fi axată pe o mai bună colectare.

 
 
Mai multe articole despre:
buget 2016 dezbatere Parlament