MENIU

12.00: Guvernul Orban își asumă astăzi răspunderea pe trei legi importante

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, joi, în şedinţe comune succesive pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban. Şedinţele comune ale Parlamentului încep de la ora 12,00.

Liberalii își angajează răspunderea în Parlament pentru legile justiției, legea plafoanelor bugetare și pentru ordonanța de urgență 51, care bloca decontarea navetei elevilor. 

"Prorogăm termenele din legile jus­tiţiei, deoarece aplicarea lor aşa cum au fost aprobate iniţial de fosta majoritate parlamentară ar arunca în aer sistemul judiciar începând cu 1 ianuarie 2020", declara marți premierul Orban.

E vorba de pensionarea anticipată a magistraților, de creșterea vechimii de intrare în magistratură de la doi la patru ani și de creșterea numărului de judecători care formează completele, de la doi la trei.

Referitor la legea plafoanelor bugetare, şeful Guvernului a arătat că asumarea răspunderii pentru acest act normativ este necesară, deoarece în lipsa lui Executivul nu va putea să trimită către Parlament spre dezbatere şi aprobare până la finalul anului în curs legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În privinţa abrogării OUG 51/2019, premierul Ludovic Orban a spus că  a  primit foarte multe sesizări din partea părinţilor că sunt mulţi copii care nu pot să se ducă la şcoală în altă localitate, deoarece nu îşi permit să asigure costul transportului.

Mai multe articole despre:
Guvern asuma legile justitiei