MENIU

Grupul Beastie Boys, RĂZBOI legal cu o companie care produce băuturi energizante

Beastie Boys, cu Adam Yauch în dreapta

Grupul hip-hop Beastie Boys a depus o plângere în justiţie, marţi, împotriva companiei producătoare de băuturi energizante Monster Beverage Corp, în care a solicită acestei firme să nu îi utilizeze cântecele.

În documentele depuse la Tribunalul Federal din Manhattan, muzicienii americani spun că Monster Beverage Corp. a folosit fără permisiunea grupului într-o reclamă din 2012 mai multe piese ale lor.

Potrivit avocatului Paul Garrity, care reprezintă Beastie Boys în justiţie, membrii grupului au decis în urmă cu mulţi ani să nu aprobe niciodată folosirea muzicii lor pentru a promova produse precum băutura energizantă pe bază de cofeină produsă de Monster Beverage. Compania solicitase în prealabil licenţa de folosire a cântecelor Beastie Boys.

"Ei au furat grupului Beastie Boys dreptul de a spune «Nu!»", a afirmat acelaşi avocat.

Beastie Boys solicită daune în valoare de 2 milioane de dolari reprezentând compensaţii financiare pentru încălcarea drepturilor de autor şi publicitate falsă.

Reid Kahn, avocatul companiei Monster Beverage, spune că această sumă este "ilogică" şi că firma pe care o reprezintă ar trebui să plătească cel mult 125.000 de dolari. Reid Kahn a recunoscut că Monster Beverage a încălcat dreptul de autor, dar acest lucru s-a întâmplat pentru că un angajat al firmei a crezut că aceasta deţinea deja acele drepturi.

Procesul a fost iniţiat în 2012 şi are la bază o reclamă produsă pentru o competiţie anuală de snowboarding pe care Monster Beverage o organizează şi sponsorizează în Canada, intitulată "Ruckus in the Rockies".

După eveniment, Monster Beverage a publicat un mesaj promoţional pe YouTube ce prezenta imagini din timpul concursului şi de la petrecerea de după concurs la care au participat mulţi muzicieni şi DJ-i.

Reclama conţinea un remix al unor piese lansate de-a lungul anilor de Beastie Boys, inclusiv celebrele "Sabotage", "So What'cha Want" şi "Make Some Noise".

Reclama a inclus, de asemenea, la final, sintagma "RIP MCA" ("Odihneşte în pace, MCA"). Adam Yauch, membru al grupului Beastie Boys, care folosea adeseori pseudonimul "MCA", a murit cu o zi înainte de debutul acelei competiţii de snowboarding, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

La audierile de marţi au participat ceilalţi doi membri supravieţuitori ai grupului, Michael Diamond şi Adam Horovitz, dar şi văduva lui Adam Yauch, Dechen Wangdu.

Iniţial, grupul Beastie Boys cânta punk rock, dar curând a abordat muzica rap, pe când acest stil muzical cucerea teren pe străzile din New York şi în cluburile underground de la începutul anilor '80.

Albumul cu care a devenit cunoscut grupul, "Licensed to Ill", a fost lansat în 1986 şi a inclus hiturile "Fight for Your Right" şi "Brass Monkey". Au urmat "Paul's Boutique" (1989), "Ill Communication" (1994), cu single-ul "Sabotage", şi "Hello Nasty" (1998), care a inclus hitul "Intergalactic".

De-a lungul anilor, Beasties au alternat stilurile muzicale, dar fanii le-au rămas loiali. Au lansat patru albume care s-au clasat pe primul loc în topurile muzicale şi au câştigat trei premii Grammy.

Sub pseudonimul Nathanial Hörnblowér, Yauch a regizat videoclipuri ale trupei, precum "So Whatcha Want", "Intergalactic", "Body Movin" şi "Ch-Check It Out".