MENIU

Buzdugan şi Morar, scuze pentru scandalul remarcilor rasiste: "Suntem oameni"

Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, realizatorii matinalului de la Radio ZU, au cerut scuze publice pentru remarcile rasiste pe care le-au făcut la adresa echipei naţionale congoleze şi a suporterilor acesteia.

Cei doi au distribuit pe o reţea de socializare o scrisoare adresată "celor pe care i-au dezamăgit ca urmare a unui moment din emisiunea Morning ZU din 26 mai 2016".

"Ne cerem scuze pentru unele asocieri nepotrivite făcute pe tema meciului de fotbal dintre România şi R.D. Congo. Aceste asocieri au fost făcute fără intenţia de a jigni vreun grup de persoane, indiferent de rasă sau naţionalitate", se arată în documentul citat.

"Suntem oameni, se întâmplă să greşim, dar ne asumăm şi regretăm cuvintele alese. Aşa cum am menţionat şi ieri, şi astăzi (1 iunie, n. red), în direct la matinalul ZU, scuzele noastre se îndreaptă către Republica Democratică Congo, în mod special către echipa naţională de fotbal a acesteia şi către toţi cei cărora le-am produs fără rea credinţă un sentiment de mâhnire. Gândirea condusă de ură nu face parte din conduita noastră persoanlă şi profesională şi nu se regăseşte în valorile Radi ZU. Dovadă stau miile de ore de emisiuni radio în direct în care nu a existat un astfel de precedent. Cunoaştem limitele libertăţii de exprimare şi ne delimităm categoric de orice fel de discurs care incită la ură", se precizează în finalul scrisorii.

SCANDALUL cu Budzugan şi Morar ia amploare: "Ar trebui să însemne ieşirea lor din radio şi TV"

SCANDAL imens cu Buzdugan şi Morar: acuzaţi că au făcut "mişto într-un mod ordinar şi incult"

Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au provocat un imens scandal după ce, în urma meciului România-Congo, au făcut o serie de comentarii rasiste la adresa jucătorilor de culoare. Referindu-se fotbaliştii congolezişi la suporterii acestora, cei doi realizatori ai matinalului de la Radio ZU au folosit cuvinte precum "maimuțe", "urangutani", "macaci", "gorilieni" sau "primate".

În urma acestor comentarii, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au fost reclamaţi la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat şi i-a citat pe cei doi să se prezinte luni, 6 iunie, la CNCD pentru a da explicaţii cu privire la afirmaţiile făcute.

De asemenea, Kamara Ghedi şi Johhny King, doi cântăreţi de culoare, au protestat faţă de comentariile rasiste făcute de Buzdugan şi Morar, declarându-se extrem de jigniţi.