MENIU

Cea mai bătrână vietate din lume! S-a născut pe când nu existau Statele Unite ale Americii

Când vorbim despre longevitate, se pare că secretul nu trebuie căutat în adâncul pădurilor sau junglei, ci în cel al oceanelor. Recent, cercetătorii marini au identificat ceea ce pare să fie "cea mai bătrână creatură" de pe Pământ. Atât de bătrână, încât atunci când s-a născut nu existau Statele Unite ale Americii.  

O echipă de oameni de știință a descoperit un grup de rechini din Groenlanda și a concluzionat că unii dintre ei sunt cele mai bătrâne vertebrate cunoscute. Un studiu realizat în 2017, asupra a 28 de indivizi, a stabilit că cel mai vârstnic exemplar de rechin, cu o lungime de 5 metri, are o vârstă de aproximativ 392 de ani.

Cercetătorii au stabilit, cu o „certitudine de 95 la sută”, că vârsta rechinului se încadrează în intervalul de 272 până la 512 ani, cu cea mai mare probabilitate în jurul vârstei de 390, scrie Live Science.

Chiar dacă motivele duratei de viață excepționale sunt încă neclare, se crede că temperatura medie a Oceanului Arctic, de circa -1 grad Celsius, are ca rezultat scăderea temperaturii corpului, încetinirea metabolismului și, evident, a deteriorării țesuturilor și organelor rechinilor.

În plus, femelele acestei specii prezintă maturitate sexuală întârziată, începând să se împerecheze abia la vârsta de 156 de ani, sugerând o durată de viață semnificativ mai lungă în comparație cu alte vertebrate.