MENIU

Pisicile cred că stăpânii sunt părinții lor. S-a dovedit științific

Dacă vă adresați pisicii cu "Hai la mama (sau) la tata!", să știți că nu sunteți departe de adevăr. Un studiu recent a stabilit că felinele își percep stăpânii ca pe părinți, la fel cum și oamenii dezvoltă față de ele un soi de atașament care poate fi comparat cu un comportament părintesc.

Experimentul prin care s-a testat legătură dintre pisică și stăpân a fost relativ simplu. Cei doi au fost introduși într-o încăpere necunoscută, iar apoi stăpânul a părăsit pentru scurt timp camera, potrivit New Scientist.

Dacă în prima etapă pisica era contrariată de noul ambient, dar calmă, în momentul în care stăpânul a părăsit încăperea a devenit agitată. În momentul în care partenerul uman a revenit, felina s-a calmat.

Cercetătorii spun că modul în care reacționează poate fi descris drept atașament sigur, la fel ca la copiii mici: atunci când un copil este alături de părinte, simpla prezență a acestuia îi dă o stare de confort și siguranță pentru a explora un nou mediu.

Psihologii îl numesc „test de bază sigur”, deoarece înseamnă cei mici își folosesc părinții ca „bază” sigură care le dă siguranța să exploreze.o stare de calm, chiar în situații noi pentru el, scrie Știai ca?.

Același comportament, spun acum specialiștii, se observă și la pisici, deci ipoteza că animalele noastre preferate ne percep, din punct de vedere psihologic, ca fiind părinții lor, nu este greșită. Nu este pentru prima dată când cercetătorii au încercat să evalueze atașamentul felinelor față de oamenii lor, dar este cel mai extins studiu al fenomenului până în prezent: echipa Universității de Stat din Oregon a efectuat testul cu aproximativ 80 de pisicii mai tinere de opt luni, apoi a repetat același experiment cu pisici adulte.

Mai multe articole despre:
pisicile parinti stapani studiu lumea animalelor