MENIU

Cum protejăm animalele de căldură pe timpul verii. Sfaturi pentru caniculă

Canicula începe să-și facă simțită prezența în țara noastră. Medicii veterinari avertizează ca și animalele sunt afectate de căldura excesivă, având nevoie de o îngrijire specială pentru că, în caz contrar, canicula le poate ucide.

În primul rând, medicii veterinari spun că, atunci când temperaturile depășesc 30 sau 40 de grade, animalele au nevoie de un adăpost umbrit, de apă proaspătă și de supraveghere întrucât pisicile, câinii, hamsterii, păsările și chiar reptilele trebuie ferite vara de soarele puternic.

Aceștia avertizează că un câine poate suferi mult mai ușor un stop cardiac sau se poate sufoca pentru că nu transpiră decât la nivelul pernuțelor și mai elimină o parte din caldura acumulată prin gâfâit.

De aceea, dacă este scos la plimbare pe caniculă, trebuie alese zone cu iarbă pentru că asfaltul și betonul îi pot arde pernuțele. Cel mai bine ar fi să fie scos afară dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute.

Dacă este ținut în curte, trebuie să i se asigure umbră pe tot parcursul zilei și o sursă de apă proaspătă. În plus, nu trebuie să îi fie lăsată mâncare gătită pentru că se strică și îi poate provoca gastroenterite.

Primele semne care trădează o suferință la animale sunt: respirația rapidă, agitația, creșterea pulsului, hipersalivația, ochii sticloși, mucoasele uscate, mersul clătinat, ochii adânciți în orbită sau vomă.

În astfel de situații, animalul trebuie mutat în zone cu umbră și trebuie să i se asigure apă la o temperatură potrivită. În niciun caz nu trebuie udat cu jet rece pentru că poate intra în stare de șoc. Dacă nu își revine, animalul trebuie dus de urgență la veterinar.

Sunt afectați de caniculă și porcușorii de Guineea, hamsterii, reptilele, păsările sau pisicile, care au nevoie și ele de un loc umbros unde să se poată retrage, iar în același timp trebuie ferite de acțiunea directă a aerului condiționat pentru că se pot îmbolnăvi foarte grav.

De asemenea, nu este indicată nici mâncarea de la frigider, care le poate provoca faringite, laringite și afecțiuni digestive.

Pentru a putea supărta mai ușor căldura, animalele trebuie duse la tuns și nu trebuie lăsate în mașină.

În timpul verii, animalele de pe stradă găsesc foarte greu surse de apă, iar necuvântătoarele suferă de căldură și de sete. De aceea, în momentul în care alegem să hrănim o pisică sau un câine, să nu uităm să le punem, în vase, boluri sau recipiente încăpătoare, apă proaspătă.