MENIU

Animalele care simt cutremurele. Semnele pe care ți le dau atunci când se apropie un seism

Animale de companie - imagine de arhivă

Cea mai veche referință pe care o avem la comportamentul neobișnuit al animalelor. înainte de un cutremur semnificativ, este din Grecia în 373 î.Hr. Se pare că șobolanii, nevăstuicile, șerpii și centipede și-au părăsit casele și s-au îndreptat spre locuri sigure cu câteva zile înainte de un cutremur distructiv.

Dovezi anecdotice abundă despre animale, pești, păsări, reptile și insecte care prezintă un comportament ciudat, cu câteva săptămâni, până la secunde, înainte de un cutremur. O prognoză de cutremur a fost făcută în China cu câteva decenii în urmă, bazată pe cutremure mici și activitatea neobișnuită a animalelor. Mulți oameni au ales să doarmă în afara caselor lor, iar astfel au fost cruțați atunci când cutremurul a avut loc și a provocat distrugeri pe scară largă. 

Se spune că anumite animale posedă un al șaselea simț pentru dezastrele naturale precum cutremure. Cercetătorii au studiat animalele despre care cred că pot prezice cutremure, pentru a înțelege ce simt sau aud, înainte ca pământul să se cutremure. 

Deci, care animale au această abilitate neobișnuită și fenomenală? Iată câteva animale care pot prezice cutremure.

Câinii

Da, prietenul tău blănos ar putea să te avertizeze că urmează un cutremur. Un studiu realizat la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada și realizat de Dr. Stanley Coren a constatat că unii câini pot detecta un cutremur folosindu-și incredibilul simț al auzului.

Din cei 193 de câini incluși în studiu, jumătate au prezentat o creștere a activității și a anxietății cu douăzeci și patru de ore înainte de un cutremur în zona Seattle. 

Cercetătorii cred că, câinii pot detecta cutremure, datorită capacității lor de a auzi frecvențe extrem de înalte, care le permit să audă sunete înalte ale stâncilor care se sparg de sub pământ – predecesorul unui cutremur.

Cercetările ulterioare arată că, câinii prezintă un comportament neregulat, cum ar fi lătratul sau mușcătura excesivă înainte de un cutremur - semne care pot fi folosite pentru a prognoza dezastre naturale, cum ar fi cutremure, scriu cei de la animalcookie.com.

Vaci

În 2020, cercetătorii de la Institutul Max Planck (MPI) din Germania pentru Studii Comportamentale și Centrul pentru Studiul Avansat al Comportamentului Colectiv de la Universitatea din Constanța au efectuat o investigație aprofundată a animalelor care pot prezice cutremure.

Undeva în nordul Italiei, unde cutremurele sunt frecvente, șase vaci, cinci oi și doi câini au fost echipați cu senzori mici pentru ca cercetătorii să vadă dacă aceste animale pot anticipa cutremurele. Ancheta a continuat câteva luni.

Cercetătorii au observat că vacile devin mai puțin active înainte de un cutremur. De fapt, ele îngheață cu puțin timp înainte de a produce un cutremur. Cel mai probabil, se datorează faptului că vacile pot simți ionizarea aerului sau pot mirosi gazele eliberate din roci înainte de un cutremur.

Furnici de lemn roșu

Chiar și cea mai mică dintre creaturi ar putea să ne spună dacă se apropie un cutremur. Din 2009 până în 2012, oamenii de știință germani au monitorizat îndeaproape furnicile de lemn roșu situate în bazinul Neuwied, activ din punct de vedere seismic, din Eifel, Germania, pentru a afla mai multe despre schimbările lor comportamentale înainte de un cutremur. Folosind camere de înaltă rezoluție pentru a monitoriza aceste furnici 24/7, studiul a constatat că aceste mici creaturi și-au schimbat rutina obișnuită înainte de un cutremur, devenind mai puțin active în timpul zilei și mai animate noaptea.

Cercetătorii cred că aceste furnici sunt capabile să detecteze cutremure deoarece au „chemoreceptori pentru gradienții de dioxid de carbon și magnetoreceptori pentru câmpurile electromagnetice”.

 Șerpi

Dacă vrei să știi când va avea loc un cutremur, stai cu un șarpe. Potrivit experților, șerpii sunt cei mai sensibili la cutremure. 

Când este pe cale să aibă loc un cutremur, se spune că șerpii își părăsesc cuiburile. Dacă este un cutremur major, șerpii chiar se vor ciocni de pereți în încercarea de a scăpa. Șerpii sunt atât de sensibili la cutremure, încât pot simți unul care se apropie de la aproximativ 120 km (70 mile) distanță, cu trei până la cinci zile înainte de a lovi.

Unii seismologi cred că șerpii pot detecta unda p, generată de un cutremur, în timp ce alții spun că s-ar putea datora creșterii câmpurilor electromagnetice de joasă frecvență.

Cai

Deși există foarte puține dovezi care arată capacitatea unui cal de a detecta cutremure, au existat unele cazuri în istorie care sugerează că animalul ar putea avea puteri predictive.

În 1906, se spunea că, caii au fugit în panică înaintea cutremurului din San Francisco. Cu toate acestea, nu toți caii au prezentat același comportament înainte de eveniment. Unii cai au scâncit sau au pufnit înainte de eveniment, în timp ce alții s-au speriat și au fugit. Alții țipau și tremurau.

 Păsări

Da, păsările pot fi, de asemenea, capabile să prezică cutremure. Și există destul de multe cazuri care arată că aceste creaturi înaripate știu când vine un astfel de dezastru.

De exemplu, în cazul cutremurul din Oklahoma din 2016. Cutremurul a avut loc la 7.03 am pe 3 septembrie. În urma cutremurului, cercetătorii au descoperit că imaginile radar au arătat o creștere uriașă a numărului de păsări care au început să zboare cu 15 minute înainte de eveniment. Acest lucru sugerează că păsările ar fi putut ști că urma un cutremur.

 Pisicile

Știm deja că felinele au niște capacități remarcabile. Dar știați că și pisicile prezic cutremure, sau cel puțin – asta cred unii oameni de știință.

În 2018, un videoclip viral a arătat mai multe pisici încercând să evadeze dintr-o cafenea japoneză, cu doar 10 secunde înainte de cutremurul de la Osaka. Deși nu există nicio dovadă concludentă că pisicile pot prezice cutremure, există o mulțime de dovezi anecdotice care o fac.

Potrivit experților, unele dintre cele mai comune comportamente ale pisicilor înainte de un cutremur includ fuga în siguranță, mieunatul tare și devenirea anxioasă. Deci, dacă observi că pisicuța ta prezintă unul dintre aceste comportamente, ar putea însemna că se apropie un cutremur.

 Oaia

Vacile nu sunt singurele animale de fermă capabile să detecteze cutremure. Oile, de asemenea, sunt deosebit de sensibile la cutremure. Potrivit cercetătorilor, o activitate crescută poate fi observată la oile care detectează cutremure. Dacă această activitate excesivă este susținută mai mult de o oră, ar putea fi un semn că un cutremur este pe cale să înceapă.

Elefanți

Se spune că elefanții prezintă, de asemenea, mișcare neobișnuită înainte de cutremure. Deși cercetările sunt încă limitate, oamenii de știință cred că elefanții ar putea fi capabili să ne spună dacă urmează un cutremur.

Sursă text: Click.ro 

Mai multe articole despre:
animale cutremure siesme