MENIU

Un orădean a descoperit o adevărată comoară în pădure

Un bihorean a descoperit un mic tezaur într-o pădure de lângă Oradea. Ajutat de un detector de metale, tânărul a găsit sute de de monede pe care le-a predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură din judeţ. Comoara va fi expertizată bucată cu bucată de specialiştii de la Muzeul Ţării Crişurilor.

Bogdan Pascu, un IT-ist orădean pasionat de istorie, a găsit 150 de monede care stăteau de aproape cinci secole în pădurea de la Săldăbagiu.

"Nu pot să vă descriu sentimentul pe care noi, cei cu detectorii de metale, îl simţim când vedem scoasă la lumină o bucată din istoria ţării după sute sau poate chiar mii de ani", a spus Bogdan Pascu.

Pădurea a fost explorată de zeci de persoane cu detectoare care sperau să găsească obiecte din al doilea război mondial. Bogdan a fost mult mai norocos, el a descoperit artefacte vechi de secole.

Tânărul spune că a descoperit monedele la câteva minute după ce a coborât din maşină. Micul tezaur era la marginea pădurii, aproape de parcare, ascuns sub nici o jumătate de metru de pământ. Orădeanul ar fi putut să se aleagă cu bani frumoşi vânzând monedele pe piaţa neagră. El a ales să respecte legea.

Arheologul de ocazie va primi o recompensă de 30 la sută din valoarea tezaurului descoperit. Colecţia de monede va trebuit întâi evaluată, iar apoi va intra în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor. Bogdan Pascu are toate avizele şi autorizările necesare pentru deţinerea detectorului. Un astfel de aparat poate costa între 1.000 de lei şi câteva mii de euro.

Mai multe articole despre:
pădure comoară arheolog