MENIU

Surpriză pe pereţii unei biserici din Maramureş. "Pictorul a făcut o ghiduşie"

Un preot şi un om de afaceri din localitatea Ulemni din Maramureş au fost pictaţi pe peretele unei biserici, alături de sfinţi. Cei doi au fost zugrăviţi în chip de pelerini, într-o frescă ce ilustrează „Predica de pe munte”.

Preotul Dumitru Giurgiu şi Mircea Covaci, preşedintele echipei de fotbal locale, „CS Viitorul” Ulmeni, au fost pictaţi pe peretele Bisericii „Sfânta Treime” din localitatea Ulmeni, judeţul Maramureş. Cei doi apar într-o frescă ce aminteşte de Predica de pe munte a Lui Iisus.

Primii care au observat totul au fost credincioşii din parohie, care s-au grăbit să imortalizeze pictura şi să o posteze pe paginile de socializare.

„Pelerini ce au trăit în vremea lui Iisus… trăiesc si azi... ÎI RECUNOAŞTE CINEVA? PICTURĂ ÎN NOUL LĂCAŞ DIN ULMENI! Distribuie cu încredere dacă te simţi lezat,scârbit şi nemulţumit de ceea ce s-a întâmplat în pictura din noul lăcaş!”, a scris un internaut în dreptul fotografiei care a devenit imediat virală.

Care este explicaţia preotului Dumitru Giurgiu? După ce iniţial a refuzat să facă vreun comentariu, ulterior, acesta a afirmat că de vină pentru tot este pictorul, care „a făcut o ghiduşie”.

„Pictorul nu ne-a spus nimic”, susţine preotul. „La 'Predica de pe munte' sunt oameni, nu sunt sfinţi, şi pictorul a făcut o ghiduşie şi i-a pictat pe cei care s-au implicat. Nu ne-a spus nimic şi când ne-am dat seama ce a făcut el plecase deja. Ştiu că nu-i canonic, să fie dar o să modifice”, a adăugat el în cele din urmă.

Acesta nu este, totuşi, un caz unic în România. În Mehedinți, spre exemplu, pe zidurile Bisericii Româno-Catolice din Orşova au fost ilustrate chipurile unor personalități precum Nadia Comăneci, revoluționarul bolșevic Vladimir Ilici Lenin şi John Lennon.

De asemenea, un afacerist care a sponsorizat renovarea unei biserici din satul Cosbus (Bistrița-Năsăud) a ajuns și el printre figurile unor sfinți pictați în lăcaşul de cult.