MENIU

Sucevenii rămân fără apă caldă. Ultimatum de un milion de euro pentru repornirea centralei

Producătorul de energie termică, Bioenergy, din municipiul Suceava, a anunţat că va opri, marți seară, centrala termică, din cauza restanţelor mari la întreţinere, în contextul în care are de recuperat, de la societatea Termica, peste 16 milioane de lei. Totodată, primarul Ion Lungu a avertizat că dacă populaţia nu va plăti un milion de euro, în luna octombrie, atunci nu va beneficia de încălzire în această iarnă, informează Adevărul.

Primarul Ion Lungu s-a întâlnit, marți dimineața, cu şefii asociaţiilor de proprietari şi cu reprezentanţii societăţii Termica și i-a criticat dur pentru că nu au făcut eforturi pentru a recupera datoriile istorice de la populaţie.
„Asociaţiile de proprietari şi Termica nu au făcut nimic pentru a determina populaţia să-şi plătească datoriile. Primăria nu are acum nicio datorie către Termica, suntem cu plăţile la zi. Responsabilitatea este a populaţiei, asociaţilor de proprietari şi societăţii Termica”, a afirmat Lungu.
Mai mult, primarul Ion Lungu a arătat că datoria totală, a populaţiei către societatea Termica, a ajuns la 16 milioane de lei, cu 572.000 mai mare decât în octombrie 2013. De asemenea, în luna septembrie, asociaţiile de proprietari au încasat doar 800.000 de lei. Asta înseamnă o plată medie de 38 de lei pentru fiecare apartament, racordat la sistemul centralizat de termoficare.
În replică, șefii asociaţiilor de proprietari au explicat că încasările sunt atât de mici pentru că multă lume pur şi simplu refuză să plătească întreţinerea. Directorul societăţii Termica, Ovidiu Dumitrescu, a dat vina pe autorităţile locale că refuză să majoreze preţul la gigacalorie şi a afirmat că de aceea nu virează mai mulţi bani către Bioenergy Suceava, firma care operează noua centrală termică. În acest sens, Dumitrescu a explicat că Termica funcţionează în pierdere pentru că societatea vinde agentul termic la un preţ mai mic decât costul de producere.
Întâlnirea dintre asociaţiile de proprietari, conducerea Termica şi administraţia locală s-a încheiat cu un ultimatum al primarului Ion Lungu, care a cerut ca, în luna octombrie, să fie făcute încasări de cel puţin un milion de euro de la populaţie. În caz contrar, primarul avertizează că sucevenii nu vor beneficia, în sezonul rece, de încălzire în sistem centralizat.