MENIU

Şeful ISU Alba: Dacă salvatorii primeau coordonatele exacte ale epavei ajungeau în trei-patru ore

<p>Şeful ISU Alba: Dacă salvatorii primeau coordonatele exacte ale epavei ajungeau &icirc;n trei-patru ore</p>

Şeful ISU Alba, Dorel Sofica, susţine că dacă salvatorii care căutau avionul prăbuşit în Apuseni primeau coordonatele exacte ar fi ajuns în trei-patru ore la răniţi, spunând că intervenţia a fost dificilă şi din cauza comunicaţiilor deficitare, folosindu-se curieri pentru transmiterea informaţiilor.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonelul Dorel Sofica, a prezentat, luni - la o săptămână de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, o sinteză a raportului întocmit de ISU Alba în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a apreciat că timpii operativi de alertare, deplasarea la locul intervenţiei, organizarea şi desfăşurarea căutării epavei şi salvarea victimelor sunt conforme cu distanţele şi condiţiile nefavorabile în care s-a acţionat.
Sofica a prezentat un rezumat al modului în care s-a desfăşurat operaţiunea de căutare a epavei de către forţele mobilizate din judeţul Alba.

El a spus că, la ora 16.07, a fost informat telefonic despre accident de către generalul Ion Burlui, iar imediat a alertat echipajele ISU de la Câmpeni, Ambulanţa şi Salvamont Alba.

"Am activat la sediul ISU centrul judeţean de conducere a intervenţiei, am alertat şi am adus de acasă ofiţerii care au încadrat acest comandament şi s-au deplasat la sediul Inspectoratului prefectul de Alba, directorul Serviciului de Ambulanţă Alba şi coordonatorul SMURD. Am pus în aplicare toate planurile şi procedurile de intervenţie de la sediul Inspectoratului. A fost nevoie de o comunicare continuă cu structuri diferite din patru judeţe şi cu Inspectoratul General. Alertarea forţelor şi tuturor structurilor s-a făcut din primele minute şi a avut loc o deplasare ordonată în zonă. Am avut o zonă de circa 200 de kilometri pătraţi care, pe timpul deplasării echipajelor de intervenţie, a fost restrânsă pe baza indicaţiilor la un areal de 10-15 kilometri pătraţi", a spus Sofica.

El a adăugat că, în acest timp, s-a reuşit să se ia legătura cu doctorul Radu Zamfir şi să se coreleze datele pe care le aveau cu noile informaţii furnizate de acesta.

Potrivit şefului ISU Alba, primele căutări au fost făcute la limita dintre Alba şi Cluj şi s-a mers până la coada lacului Fântânele.

"La limita judeţului Alba cu Cluj s-a hotărât constituirea echipelor de căutare-salvare din Cluj, Alba, Bihor. Din primele momente, având acest sector foarte larg de căutare şi salvare am alertat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmerie, în primele cinci minute, şi le-am cerut să alerteze serviciul voluntar, să sune personalul silvic şi cetăţenii pentru a strânge informaţii despre zgomotele şi reducerea arealului de căutare. Activarea s-a făcut succesiv, pe măsură ce au luat informaţii din sistemul 112", a spus Sofica.

Potrivit acestuia, în timpul căutărilor s-au desfăşurat mai multe convorbiri cu medicul Zamfir şi structurile implicate au fost puse în conferinţă, astfel încât să îşi poată aduna informaţiile necesare.

El a adăugat că operaţiunile din teren au fost îngreunate de întuneric şi de ceaţă, dar şi de sistemele de comunicaţii care nu funcţionau decât în anumite zone.

"În teren a fost foarte greu să se organizeze forţele participante. Au fost şi alte dificultăţi majore: întunericul şi ceaţa. Nu puteau vedea capetele coloanei de salvatori care s-au deplasat la locul intervenţiei. A fost foarte greu şi din prisma sistemelor de comunicaţii. Sunt puţine şi chiar aşa puţine nu ne-au ajutat pentru că şi caracteristicile terenului au făcut ca staţiile noastre asigurate prin releele STS şi telefonia mobilă să nu poată fi folosite", a afirmat Dorel Sofica.
Potrivit acestuia, comunicarea între forţele implicate în căutări s-a desfăşurat cu dificultate, astfel încât a fost nevoie de folosirea unor agenţi sau curieri care să transmită informaţii sau mesaje către echipajele de intervenţie.
"Am fost conştienţi de la început că este foarte greu pentru că a fost nevoie ca de la fiecare structură să rămână câte un om de legătură la comandamentul realizat acolo. Fiecare structură avea un sistem de comunicaţii care era sau nu era compatibil cu ale noastre, comunicau prin mijloace proprii. S-a ajuns până acolo încât s-au folosit şi agenţi pentru transmiterea unor informaţii sau a unor mesaje către echipajele de intervenţie (…) Nu am făcut o competiţie cine ajunge primul la locul intervenţiei. Singura preocupare a fost o cursă contracronometru pentru a ajunge şi a salva vieţile celor care ne-au solicitat sprijinul", a afirmat Sofica.
Şeful ISU Alba a precizat că salvatorii au verificat 11 informaţii date de localnici privind posibile locaţii sau zone unde s-ar afla epava avionului.

"La ora 19.38 s-a început o convorbire cu doctorul Zamfir care a durat o oră şi 11 minute şi ofiţerul care era în dispecerat a încercat să îl ajute să folosească facilităţile telefonului. A încercat să afle ce fel de terminal are şi cum să îi folosească facilităţile telefonului, inclusiv la un moment dat să descarce o aplicaţie de pe internet care să îi permită să posteze o poză sau să ne trimită informaţiile exacte, dar cred că din cauza semnalului slab nu am reuşit să finalizăm acest lucru", a explicat Dorel Sofica.

Mai multe articole despre:
accident aviatic ISU salvatori Şeful ISU Alba