MENIU

Schimbare neaşteptată în staţiunea Mamaia. Ce decizie a luat primarul interimar Făgădău

<p>Litoralul, văzut prin ochii rom&acirc;nilor</p>

Localnicii din Mamaia nu vor mai plăti taxa de promovare a staţiunii, introdusă de Consiliul Local Constanţa în urmă cu doi ani, iar persoanele juridice vor achita doar jumătate din valoarea acesteia, a anunţat, vineri, primarul interimar Decebal Făgădău.

Primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a propus în şedinţa de vineri a Consiliului Local modificarea mai multor taxe. Astfel, în urma unor discuţii cu agenţii economici din Mamaia şi Satul de Vacanţă, primarul interimar a decis eliminarea taxei de spaţii verzi, înjumătăţirea taxei de promovare a staţiunii pentru persoanele juridice şi eliminarea acesteia pentru persoanele fizice.

"Am propus două măsuri: eliminarea taxei de spaţii verzi, iar după o analiză încasări-cheltuieli am propus eliminarea taxei de promovare pentru persoanele fizice, reducerea cu 50 la sută a taxei de promovare plătită de agenţii economici. Pentru cei care au terenuri de sport în Mamaia, tocmai pentru a-i încuraja să le ţină am introdus o taxă de 50 de lei, care era de 4.000 de lei, ca un semnal de încurajare a activităţilor sportive şi ca o intenţie fermă a Consiliului Local de păstrare a destinaţiilor terenurilor sportive", a declarat Decebal Făgădău.

El a propus şi modificarea taxei de linişte pentru agenţii economici cu spaţii comerciale. Astfel, agenţii economici cu spaţii cuprinse între 100 şi 150 de metri pătraţi vor plăti 500 de lei în loc 1.100 - 1.400 de lei, în funcţie de tipul de activitate, relatează Mediafax.

De asemenea, taxa de linişte va fi eliminată de anul viitor pentru agenţii economici din Portul Constanţa deoarece aceştia plătesc servicii de pază prin contractul pe care îl au încheiat cu Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

O altă modificare importantă se referă la taxa de habitat care varia între 3 şi 10 lei pe lună, în funcţie de veniturile locuitorilor municipiului, astfel că de anul viitor constănţenii vor plăti 3 lei pe lună.

Toate aceste propuneri au fost votate în unanimitate de Consiliul Local.

Decebal Făgădău a mai anunţat că taxele în municipiul Constanţa nu se vor schimba în 2016, noutatea prevăzută de Codul Fiscal fiind că de anul viitor se impozitează şi terenul de sub imobil.

Taxa de promovare a staţiunii Mamaia a fost aprobată de Consiliul Local Constanţa în urmă cu doi ani şi jumătate. Conform hotărârii, hotelurile şi cazinourile plăteau 4.000 de lei pe an, unităţile de alimentaţie publică - 3.500 de lei pe an, moteluri, vile turistice, cabane,bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice - 3.000 de lei pe an, farmaciile, atelierele foto, atelierele de jocuri, spălătoriile auto - 2.000 de lei pe an, comerţul ambulant este taxat cu sume cuprinse între 400 şi 1.000 de lei pe an, iar pentru o locuinţă taxa era 100 de lei pe an. Din fondurile strânse cu această taxă se asigură promovarea staţiunii Mamaia şi organizarea diferitelor evenimente.