MENIU

Rromii din Ponorâta, „vedete” în publicațiile The Telegraph şi Daily Mail

”Cartierul Ponorâta“, cum e numit în folclor satul Ponorâta, aflat la vreo 60 de kilometri de Baia Mare, unde-şi duc viaţa circa 500 de rromi, al căror singur venit este doar ajutorul social de la stat, a ajuns ”vedetă” în publicaţiile britanice Daily Mail şi The Telegraph.  În timp ce autorităţile se rezumă doar la dat declaraţii, jurnaliştii de la cele două publicații britanice au mers acolo să vadă cine sunt oamenii, pe care i-au expulzat din Londra, potrivit Adevărul. În pitorescul Maramureş există un sat de vreo 500 de rromi care trăiesc doar din ajutorul social. Autorităţile se rezumă doar la dat declaraţii, asta în timp ce jurnaliştii englezi de la The Telegraph şi Daily Mail au mers acolo să vadă cine sunt oamenii pe care i-au expulzat din Londra. Citeste mai mult: adev.ro/ncgpfh a ajuns vedetă în publicaţiile britanice Daily Mail şi The Telegraph. Citeste mai mult: adev.ro/ncgpfh

Cuvintele care ar putea descrie viaţa acestor oameni sunt ”sărăcie lucie”. Acum, în „cartierul“ Ponorâta, locuiesc 454 de persoane, iar jumătate (270) sunt copii sub 16 ani. O familie în Ponorâta are, în medie, 5-6 copii. „Am 7 copii. Din ce să trăiesc? Mai muncesc cu ziua, mai ajutor de la stat. Tăţi vin şi ne filmează...Mai mergem în Franţa, facem şi noi ce putem", a explicat Robert, un rrom din Ponorâta.
 
Problemele de care se lovesc rromii sunt nenumărate, locuinţele lor arătând ca nişte colibe improvizate din lemne, celofan şi ce au mai găsit prin jur, în timp ce condiţiile din „case“ sunt primejdioase şi pentru adulţi, mai ales pentru cei mai mici. Deşi a început şcoala de mai bine de o săptămână, copiii nu merg la cursuri pentru că nu primesc lapte şi corn. De ce nu primesc? Programul “Laptele şi cornul” nu se derulează încă în Maramureş, deci romii spun că au un motiv temeinic să nu-şi trimită copiii la şcoală. Autorităţile locale susţin că încearcă motivarea copiilor să frecventeze şcoala prin donarea de alimente şi cu produse de igienă corporală.
Acesta nu este primul reportaj despre despre rromii din Ponorâta. Ei au ajuns, anul trecut, în paginile ziarelor britanice ca Daily Mail şi The Telegraph, tema acestor materiale fiind viaţa în sărăcie a celor care merg la cerşit, pe străzile Londrei. Şi televiziunile din Franţa au ajuns să vorbească despre aceşti romi. Acum, în oraşul francez Lille, există 10 familii de rromi din Ponorâta care locuiesc, ca şi cei de acasă, în colibe improvizate şi le dau de furcă autorităţile franceze.

Mai multe pe Adevărul.