MENIU

Protest spontan la Mina Vulcan din Hunedoara

Salariații Minei Vulcan din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) au refuzat să intre în subteran miercuri dimineața, timp de trei ore, nemulțumiți de faptul că acordarea tichetelor de masă a întârziat două săptămâni și că nu au certitudinea că în acest an vor beneficia de prima de Crăciun prevăzută în contractul colectiv de muncă.

Protestul a fost dezamorsat după ce echipa de conducere a CEH s-a deplasat în sala de apel a minei și a promis că ambele probleme ridicate de mineri vor fi soluționate în urma unei întâlniri cu sindicatul, ce este programată în cursul zilei de miercuri, scrie Agerpres.

'Tichetele de masă aferente lunii noiembrie vor fi distribuite joi și se va discuta cu sindicatele azi (miercuri, n.r.) cuantumul adaosului salarial pentru Crăciun. El este condiționat de o hotărâre a Consiliului de Administrație, care trebuie să-i dea undă verde directorului general în acordarea acestui adaos, din cauza problemelor financiare ale CEH', a declarat președintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica.

Liderul sindical a explicat că în cazul primei de Crăciun, aceasta ar fi trebuit să fie achitată în bani, însă există și varianta acordării unor tichete cadou. Valoarea acestora trebuie calculată atent astfel încât să nu fie influențată de impozitare, a precizat Nica. Anul trecut, minerii au beneficiat de o primă de Crăciun în valoare de 400 de lei.

Pe de altă parte, președintele Sindicatului 'Muntele' a acuzat conducerea CEH de lipsa unui dialog cu sindicatele, menționând că protestul de miercuri dimineața ar fi putut fi evitat dacă administrația ar fi răspuns solicitărilor de negociere trimise de partenerul social.

'Există două solicitări către administrația CEH prin care cerem ca aceste aspecte să fie rezolvate pe calea dialogului. Se pare însă că administrația așteaptă să fie chemată, de fiecare dată, în sala de pontaj. Nu vor să înțeleagă că nu sunt mofturi ale liderilor de sindicat, ci este nevoia și solicitarea salariaților de a le fi respectate niște drepturi', a spus Nica.

Liderul sindical a menționat că nemulțumirile minerilor 'sunt generale' și nu a exclus ca astfel de proteste spontane să mai aibă loc.