MENIU

Vin ninsorile şi gerul! PROGNOZA METEO pe trei zile

<p>Vin ninsorile şi gerul! PROGNOZA METEO pe trei zile</p>

De miercuri, intră în vigoare două coduri de ninsori şi viscol, unul galben şi unul portocaliu ce vor afecta mai ales jumătatea sud-estică a ţării. Astfel, vremea se va înrăutăţi, va fi închisă şi în continuare rece, chiar geroasă dimineaţa în nord-est şi centru.

Va ninge pe arii extinse în cea mai mare parte a ţării, mai abundent în regiunile sudice şi de sud-est, unde stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Vântul va sufla cu putere în Bărăgan, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde se vor depăşi la rafală 80 km/h. Zăpada va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 10 grade în nordul Moldovei şi 4...5 grade în sudul litoralului.

BUCURESTI
Capitala intră astăzi sub cod portocaliu de ninsori şi viscol, astfel că vremea se va înrăutăţi şi va fi rece. Va ninge şi se va depune un nou strat nou important de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de peste 60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. La amiază nu vor fi mai mult de minus 4, minus 3 grade.

MUNTE
La munte vremea este în continuare rece, local chiar  geroasă. Va ninge pe arii extinse în Carpaţii Meridionali şi Orientali şi local în cei Occidentali. Vântul va avea viteze în special în zona înaltă, unde va avea la rafală 60...70 km/h la rafală, iar în Carpaţii de Curbură chiar 80 km/h. Prin urmare în zăpada va fi viscolită şi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă. Noaptea ninsorile se vor retrage treptat către masivele montane din  jumătatea de est a teritoriului.

Stratul de zăpadă este deja consistent şi măsoară: la Sinaia 57 cm, la  Predeal 38 cm, la Poiana Braşov 34 cm , la Păltiniş 29 cm, la Arieşeni 25 cm iar la Straja 25 cm.


REGIUNI
În regiunile intracarpatice urmează o zi de iarnă cu ninsori în general liniştite şi temperaturi în limite normale. Doar prin sud-estul Transilvaniei vântul este mai insistent şi viscoleşte ninsoarea. La amiază vor fi 0 grade la Timişoara, 2 grade la Baia Mare, 1 grad la Bistriţa şi Sibiu, minus 1 grad în Braşov şi minus 5 grade la Miercurea Ciuc.

Sudul ţării va fi sub cod galben şi portocaliu de ninsoare şi viscol. Va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent. Vântul va sufla cu putere în special în judeţele din estul Munteniei, cu viteze de peste 70...80 km/h. Prin urmare, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă. Temperaturile maxime vor fi de minus 6...minus 3 grade la câmpie, iar în dealurile subcarpatice aflate la adăpost de invazia aerului rece, vor fi 1...2 grade cu plus.

Şi Dobrogea este sub cod portocaliu de viscol până mâine la ora 10. Aici ninsorile vor fi abundente şi viteza vântului la rafală va depăşi 70...80 km/h. În sud-estul regiunii mai pot fi şi ploi sau lapoviţe şi se va depune polei. La amiază vor fi minus 2 grade la Tulcea şi 4 grade cu plus la Constanţa.

Ninsorile se extind şi în cea mai mare parte a Moldovei, iar în partea sudică din nou este în vigoare un cod portocaliu de viscol. Astfel sunt aşteptate rafale de vânt ce vor trece de 70…80 km/h, iar zăpada va fi troienită şi spulberată. Maximele zilei vor fi cuprinse între minus 10 grade la Suceava şi Botoşani şi minus 5 grade la Galaţi.                     

VREMEA PE 2 ZILE
Joi, vremea va fi închisă şi rece, geroasă dimineaţa în nord-est şi centru. Temporar, va mai ninge slab, în regiunile extracarpatice. În jumătatea de sud a ţării, vântul va fi activ, cu viteze mai mari în Banat, astfel zăpada deja depusă va fi spulberată. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 14 grade în nordul Moldovei, deci va fi ger chiar şi la amiază, în timp ce în Dealurile de Vest temperaturile vor fi peste limita de îngheţ, până spre 5 grade cu plus. Noaptea mercurul în termometre va coborâ până spre minus 19 grade în Moldova.

În Bucureşti foarte frig: minus 8...minus 7 grade la amiază, dar cu vânt de 40...45 km/h însemnă la nivel de percepţie mult mai puţin. În special în prima parte a zilei va mai ninge slab, iar zăpada deja depusă va fi spulberată de vântul moderat.

Vineri, vremea se va menţine rece în cea mai mare parte a ţării, geroasă în special dimineaţa în sud, est şi local în centru. Cerul va fi variabil, mai mult noros în regiunile extracarpatice, unde pe arii restrânse va ninge slab şi vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului, Dobrogea şi în zona montană înaltă. La amiază cel mai frig va fi la Suceva şi Iaşi, minus 14 grade, iar la Satu Mare şi Oradea 3 grade.

O dimineaţă geroasă şi în Capitală – începem ziua cu minus 16 grade în termometre şi până la amiază abia se strâng minus 8...minus 7 grade. Norii nu prea se lasă duşi, vor mai fi condiţii ca, trecător, să ningă slab, iar vântul va fi activ, dar nu mai mult moderat. Vor fi condiţii de ceaţă şi chiciură.