MENIU

Cum se respectă legea în România: primăriile refuză să acorde teren pentru tinerii căsătoriți

Primăriile refuză să acorde teren pentru tinerii căsătoriți, care doresc să își construiască o casă, așa cum prevede legea 15/2003, modificată în decembrie 2013, pe motiv că ”legea nu este de imediată actualitate și nu există teren în proprietatea primăriei, care să poată fi acordat tinerilo”.   

Mai exact, prin Legea nr. 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, a fost reglementat regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani, a unui teren aflat in domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Mai mult decât atât, din 22 decembrie 2013, au fost publicate, în Monitorul Oficial, o serie de modificări ale legii, astfel că actul normativ stabilește că suprafețele de teren, care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, vor fi cuprinse intre 250 mp si 1.000 mp în comune si satele aparținătoare unităților administrativ-teritoriale. Toate acestea,  în condițiile în care, până anul trecut, limita maximă era de 500 mp.

Primarii: Legea nu este de imediată actualitate și nu există teren în proprietatea primăriei care să poată fi acordat tinerilor 

Cu toate acestea, edilii locali se ascund după o prevedere din actul legislativ, care spune că terenurile pot fi atribuite tinerilor, în limita în care există. De aexemplu, la Primăria Cluj-Napoca, în sertare așteaptă mii de cereri prin care tinerii căsătoriți solicită de mai bine de 10 ani, teren pentru o casă, așa cum prevede legea. Până acum, doar două cupluri au primit mult visatele parcele construibile, după ce s-au luptat în instanță pentru ele.
Pentru restul tinerilor, atât primarul, cât și consilierii locali ridică din umeri și spun că nu există teren disponibil.

Fostul primar și actual consilier local, Radu Moisin, a precizat pentru Vocea Transilvaniei, că singurul loc unde ar putea fi atribuite acele locuri construibile, ar fi Dealul Lomb, însă aici, terenul nu este viabilizat.

 

Mai multe pe Vocea Transilvaniei.

 

Mai multe articole despre:
Case România lege terenuri tineri primării