MENIU

Oradea-Auschwitz, la pedală în memoria Evei Hayman. O poveste uluitoare

Oradea-Auschwitz, la pedală în memoria Evei Hayman. O poveste uluitoare

Oradea-Auschwitz este traseul pe care un grup de 23 de persoane, din România, l-au parcurs în doar 4 zile cu bicicleta, în memoria Evei Hayman, o tânără evreică din Oradea care a trăit deportarea în lagărele morţii din Polonia, unde şi-a sfârşit zilele, în perioada dinaintea eliberării din captivitatea nazistă.

La 70 de ani de la moartea Evei Hayman, la Auschwitz încă se resimte povarea celui mai mare cimitir uman, dar fără niciun mormânt existent pe pământ. Ideea acestui pelerinaj i-a aparţinut profesorului Marius Cruceru, decanul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Emanuel, din Oradea, scrie voceatransilvaniei.ro.

“Când am auzit povestea am început să mă gândesc la a parcuge acest drum, suportând o parte din chin. Într-un vagon erau înghesuiţi 80 de oameni. Erau 50 de grade înăuntru. Unii oameni ajungeau morţi la destinaţie. Eva a călătorit în asemenea condiţii. M-am gândit la drumul cu bicicleta pentru că aş fi tentat generaţia facebook, generaţia care trăieşte într-o lume virtuală”, a povestit profesorul Cruceru.

Mai multe, pe voceatransilvaniei. ro.

Mai multe articole despre:
Holocaust nazism evrei Auschwitz