MENIU

Încă o încercare. Referendum pentru unirea localităților Oradea și Sînmartin

Oradea

Orădenii au ieșit la vot duminică. Ei au fost puși să aleagă, prin referendum dacă oraşul lor se va uni sau nu cu localitatea Sînmartin. Este cea de-a doua încercare a autorităţilor după ce pe 10 mai prea puţini oameni au venit la urne.

Dacă la votul din urmă cu o lună doar 20 la sută din orăşenii cu drept de vot au mers la urne, duminică, în ciuda temperaturilor ridicate, oamenii au ştampilat buletinele încă de dimineaţă. Cei mai matinali au fost vârstnicii.

Cum au votat ei?

"Pentru ca să ne fie mai bine nouă, în Oradea, să fie un oraş mai mare, să primim fonduri europene, poate cu mai mari şanse", a spus un alegător. 

"Am votat pentur o Românie, o Oradie mare. Sunt adoptată de Oradea şi vrea ca nepoţii mei şi copiii mei să trăiască într-o Oradie mare şi dezvoltată MUSCĂ 3:24 Să aud şi de Oradea, nu numai de Cluj, Sibiu şi TImişoara", a spus altcineva.

Pentru ca cele două localităţi vecine să devină una singură trebuie să meargă la urne cel puţin 30 la sută din populaţia cu drept de vot, iar jumătate plus unu trebuie să ştampileze căsuţa "DA".

La primul referendum de unire a două localităţi, orădenii au ratat şansa de a face istorie. O parte din vină şi-a recunoscut-o şi primarul.

"Peste 36.000 de orădeni au mers la vot şi au votat masiv în favoarea unificării. Cei absenţi nu ştim dacă sunt împotrivă, nu sunt interesaţi sau nu au fost informaţi. (...) Având în vedere că locuitorii din Sînmartin s-au pronunţat favorabil unificării, respectiv că în municipiul Oradea, în ciuda unui vot masiv, nu a fost atins pragul pentru validare, voi propune organizarea unui nou referendum, astfel încât pe 14 iunie orădenii să se mai pronunţe încă o dată", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, rezultatul votului din Sînmartin, unde referendumul a fost validat prin prezenţă, rămâne valabil. Adică, sînmărtinenii nu vor mai trebui să se prezinte încă o dată la vot.

Mai multe articole despre:
referendum Oradea Sînmartin