MENIU

Constanţa, sub COD ROŞU de ninsori. Armata a intervenit pe mai multe drumuri

Biroul de presă al Primăriei Constanța a lansat vineri un apel către cetățeni prin care le solicită să evite deplasările în oraș, iar dacă este totuși necesar, să folosească transportul în comun. În paralel, Armata a ieșit pe unele drumuri pentru a ajuta la deszăpezire și la deblocarea unor camioane. 

UPDATE: Militari ai Brigăzii 9 Mecanizate “Mărăşeşti” din Constanţa intervin vineri, la ora transmiterii acestei ştiri, pentru înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă din zona Dobrogei, notează News.ro.

Astfel, la solicitarea Centrului Naţional de Conducere Integrată, constituit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, o grupă de militari acţionează cu un camion DAC 6x6 şi cu un autotrailer ”Tatra” pe DN 2A, între localităţile Ovidiu şi Nicolae Bălcescu, pentru degajarea căii de acces şi deblocarea unor autocamioane rămase înzăpezite.

Sunt în pregătire, de asemenea, alte două intervenţii în judeţul Constanţa, pe DN 22, în zona localităţilor Sibioara şi Lumina, respectiv pe DN 3, între Constanţa şi Valul lui Traian.

La nivelul întregii ţări, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să intervină, la solicitarea autorităţilor competente de la nivel central şi local, cu peste 2.600 de militari şi circa 400 de mijloace tehnice cu putere sporită de deplasare, tractare şi transport, autosanitare şi automacarale, precum şi cu cinci elicoptere şi o aeronavă ale Forţelor Aeriene Române. La nevoie, pot fi puse la dispoziţie şi alte forţe şi mijloace suplimentare, mai precizează sursa citată.

Recomandările primăriei pentru constănțeni

"În cazul în care deplasarea este imperios necesară se recomandă purtarea de haine groase, ghete cu talpă antiderapantă și acoperirea capului și atenționăm cetățenii să nu efectueze deplasări în afara localității, în perioada instituirii codului roșu", precizează comunicatul Primăriei.

Autoritățile locale solicită, de asemenea, constănțenilor să nu utilizeze autoturismele personale pentru deplasarea în oraș ci să folosească transportul în comun, care circulă în condiții de iarnă.

"Facem apel la conducătorii auto să nu părăsească localitatea întrucât drumurile naționale și județene sunt blocate, după ce de la ora 02.00 a început să ningă iar vântul s-a intensificat, ajungând la rafale de la 80 la 90 km/h. Ninsoarea va continua până la orele 16.00 si va fi viscol și atenționăm că, deși temperatura exterioară înregistrată pe termometru este de—5 grade Celsius, cea resimțită de corpul uman în condițiile existente de vânt este de—15 grade Celsius', mai precizează comunicatul de presă.

În municipiul Constanța, în prezent acționează 66 de utlaje (wole, buldoescavatoare, fadrome și autospecialele cu lamă și sărărițe) pentru a menține funcționale căile rutiere și pentru îndepărtarea zăpezii de pe străzi și trotuare.

Potrivit unui comunicat al Enel Dobrogea, la ora 08.00, în județul Constanța au rămas nealimentate 57 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 14 linii de medie tensiune parțial și 1432 posturi de transformare, fiind afectate total sau parțial 90 localități (Dulgheru, Saraiu, Lumina, Ovidiu, Carvănu Mic, Carvănu Mare, Goruni, Guiciuc, Gârlita, Galița, Lipnița, Baneasa, Dobromir, Tufani, Curcani, Petroșani, Cerchezu, Măgura, Olteni, Furnica, Dumbrăveni, Viroaga, Negru Vodă, Plopeni, Credința, Conacu, Independența, Galeșu, Poarta Albă, Poiana, Saligny, Mihail Kogălniceanu, Nazarcea, Castelu, Saraiu, Sitorman, Albești, Eforie Nord, Tuzla, Biruința, Amzacea, Techirghiol, Ostrov, Almalău, Bugeac, Lipnița, Canlia, Izvoare, Satu Nou, Coslugea, Răzoare,Tudor Vladimirescu, Făurei, Lespezi, Pădureni, Cetatea, Dobromir, Valeni, Cărpinis, Negrești, Casicea, Scărișoreanu, Mereni, Topraisar, Pelinu, Tătaru, Comana, Orzaru, Darabani, Valcele, Coroana, Cotu Văii, Poiana, Potârnichea, Valu lui Traian, Murfatlar, Valea Seacă, Bărăganu, Palazu Mic, Gura Dobrogei, Târgușor, Casianu, Cheia, Grădina, Râmnic, Râmnicul de Jos, Râmnicul de Sus, Cogealac, Tariverde, Corbu de Sus, Corbu de Jos, Nuntași, Fântânele, Palazu Mare).

Mai multe articole despre:
Constanţa viscol cod roşu