MENIU

Situație disperată în județele DOLJ și MEHEDINȚI. COD PORTOCALIU de inundații, prelungit

<p>CODUL PORTOCALIU</p>

Mai multe judeţe din ţară se află până miercuri după-amiază sub cod galben de inundaţii, zeci de locuinţe şi mai multe drumuri fiind afectate. Traficul rutier pe DN 6, între Drobeta Turnu Severin şi Orşova, în zona viaductului Vârciorova, blocat luni seară după ce cabina unei cisterne încărcate cu bitum şi un TIR au fost surprinse de aluviunile de pe versanţi, a fost reluat marţi după-amiază, informează Centrul Infotrafic.

Marţi după-amiază, vicepremierul Gabriel Oprea este aşteptat la Orşova, unde ar urma să discute cu autorităţile despre efectele inundaţiilor.

Primarul comunei mehedinţene Eşelniţa, Ioan Ciuru, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că, în urma viiturii din cursul zilei de luni şi a scurgerilor de pe versanţi, patru case din comună au fost distruse complet, iar alte 17 locuinţe au fost avariate. De asemenea, patru imobile care aparţin unor agenţi economici au fost distruse.

Conform sursei citate, în cele peste 20 de locuinţe afectate de inundaţii locuiau 31 de persoane, 15 dintre acestea neavând în momentul de faţă unde să se adăpostească.

"Avem patru familii care au solicitat case modulare în care ar urma să locuiască aceste 15 persoane. Am luat legătura cu Prefectura Mehedinţi şi aşteptăm să rezolvăm solicitările, celelalte persoane ale căror locuinţe au fost distruse locuiesc la rude. Putem spune că nicio casă din cele 900 din comuna Eşelniţa nu a scăpat fără să fie afectată de viitură", a declarat Ioan Ciuru.

COD GALBEN În intervalul 16.09.2014 ora 10:30- 17.09.2014 ora 14:00 se pot produce creşteri de niveluri şi debite, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: pe afluenţii şi bazinele superioare ale râurilor Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş-Severin şi Timiş), Moraviţa (judeţul Timiş), pe afluenţii mici ai Dunării din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Drincea, Desnăţui, afluenţii Motrului şi unii afluenţi ai Jiului inferior (judeţele Mehedinţi şi Dolj).

COD PORTOCALIU În intervalul 16.09.2014 ora 10:30 – 17.09.2014 ora 14:00 se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor: Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin).

SITUAȚIE GRAVĂ în județele MEHEDINȚI ȘI DOLJ

În Orşova a plouat puternic, iar apa a acoperit şoselele în totalitate. Maşinile au fost practic blocate din cauza apei depuse pe carosabil. O parte din drumul public s-a surpat. Imagini am primit de la un telespectator din Orşova.

După ploaia puternică, reţeaua de canalizare nu a mai făcut faţă. Apa s-a strâns în beciurile blocurilor, iar grădinile localnicilor au fost inundate, ne-a spus telespectatorul care a filmat aceste imagini.

Şi în localitatea Berzeasca din judeţul Caraş-Severin apa a măturat totul în jur. Localnicii au privit neputincioşi la dezastrul provocat de inundaţii.