MENIU

Chipul părintelui teoriei neeuclidiene, Bolyai Janos, rămâne un mister

Angajații Bibliotecii Teleki din Târgu Mureș, în cadrul căreia funcționează și Muzeul Bolyai, au declarat pentru AGERPRES că nu s-a descoperit nicăieri până acum un portret original al mureșeanului Bolyai Janos, cel care a reușit, în paralel cu savantul rus Nikolai Lobacevski, să răstoarne Geometria lui Euclid, teoria referitoare la datele observației practice despre spațiu.

Bibliotecara Klara Petelei a spus că în Muzeul Bolyai se păstrează tabloul original cu chipul tatălui savantului, Bolyai Farkas, care a fost profesor de fizică la Târgu Mureș, însă nu a fost descoperit niciun tablou care să îl înfățișeze pe Bolyai Janos.

'Putem să vedem singurul portret original al lui Bolyai Farkas, însă trebuie să menționez că nu mai există niciun portret original al lui Bolyai Janos, nici aici, nici în altă parte. Există trei variante de portrete, dar despre ele nu se poate ști exact dacă-l reprezintă într-adevăr pe matematician. Se spune că acesta și-ar fi ars toate tablourile', a spus Klara Petelei.

Aceasta a susținut că nici rămășițele pământești ale lui Bolyai Janos nu îi ajută pe cercetători să reconstituie măcar pe calculator chipul acestuia, deoarece în urma exhumării — după ce a fost îngropat la marginea Cimitirului Reformat din Târgu Mureș, fiind recunoscut doar după butonii ținutei militare — s-a recuperat doar calota craniană, restul degradându-se din cauza umezelii accentuate.

Mai multe articole despre:
mister Bolyai Janos teorie neeuclidiene