MENIU

Cel mai bogat polonez vrea să le exploateze zăcămintele de petrol din Satu Mare

Județul Satu Mare pare a avea zăcăminte importante de petrol, iar cel mai bogat polonez vrea să le exploateze. Compania Winstar Satu Mare, deținută de polonezul Jan Kulczyk, a primit autorizația de mediu pentru a efectua activități de explorare, în comuna sătmăreană Moftin.

Winstar are concesionată, în județul Satu Mare, o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați și dispune de 7 milioane de euro pentru activitățile de explorare. Primii bani ar urma sa fie investiți chiar în aceste zile. Winstar este specializată în prospectarea și exploatarea câmpurilor gazifere și petroliere, informează publicația online, Vocea Transilvaniei.

Potrivit directoarei Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, compania Winstar a primit autorizația de mediu după ce a dat asigurări că este vorba, cel puțin pentru moment, de explorare și nu de exploatare și că va căuta petrol și nu gaze de șist. Totodată, metodele de explorare ce vor fi folosite sunt cele clasice și nu prin fracturare hidraulică. În aceeași măsură, primarul comunei Moftin a cerut asigurări de la APM și Consiliul Județean Satu Mare, care a eliberat certificatul de urbanism, că polonezii nu caută gaz de șist și că, nu va fi afectat mediul înconjurător.

Sondele ce vor fi amplasate la Moftin vor fora până la 1.600 m, explorările urmând să dureze 77 de zile, compania asigurând că vor fi luate toate măsurile de protecție a mediului.

Potrivit topului Forbes, averea celui mai bogat polonez, care dorește să exploateze zăcămintele de petrol, este estimată la 3,5 miliarde de dolari.

Mai multe pe Vocea Transilvaniei